TÜRKİYE

Osmaniye'de mavi dil karantinası başladı: Mavi dil hastalığı nedir?

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde veterinerlerin kontrollerinde bazı küçükbaş ve büyükbaşlarda 'mavi dil' hastalığı tespit edildi. Kadirli ilçe merkezi ile 10 köydeki pazarlarda, canlı hayvan satışı ve sevkinin durdurulduğu ifade edildi. Peki, mavi dil hastalığı insana bulaşır mı?
Sitede oku
Osmaniye Kadirli ilçesinde Mavi dil hastalığı kaynaklı 10 köyde karantina tedbirleri alınarak canlı hayvan satışı ve sevki yasaklandı.
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde hayvanlarda başlayan ölümlerden kaynaklı Kadirli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü veterinerleri tarafından tarama faaliyeti yapıldı. Yapılan incelemelerde besi hayvanlarından mavi dil hastalığı tespit edildi. Açıklamada, ilçe merkezi ile 10 köydeki pazarlarda, canlı hayvan satışı ve sevkinin durdurulduğu belirtildi.

Mavi dil hastalığı nedir? İnsana bulaşır mı?

Mavi dil hastalığı, koyun ve sığır gibi geviş getiren hayvanlarda görülen viral bir hastalık olarak tanımlanıyor. Hastalığa Bluetongue virus (BTV) adı verilen bir virüsün neden olduğu ve genellikle kan emen sinekler (Culicoides cinsi) aracılığıyla bulaştığı ifade edildi. İnsana bulaşmayan hastalık bir hayvan hastalığı olarak tanınır.

Mavi dil hastalığının hayvanlarda belirtileri nedir?

Ateş
Ağız ve burun çevresinde iltihap ve yara
Mavi dil, hastalığın adını aldığı önemli bir belirti olarak hayvanlarda oksijen eksikliği nedeniyle dil mavimsi bir renk alabilir.
Ayaklarda şişme ve topallık
Solunum zorluğu
Kilo kaybı ve genel zayıflık

Mavi dil hastalığı hayvanlarda bulaşma yolları nasıl?

Hastalık, genellikle kan emen sinekler aracılığıyla bulaşır. Ayrıca, hastalıklı hayvanların kanı, dokuları ya da diğer vücut sıvıları ile temas eden hayvanlara da bulaşabilir.

Mavi dil hastalığı hayvanlarda korunma yolları nedir?

Mavi dil tedavisi: Bluetongue hastalığının spesifik bir tedavisi yoktur. Hastalık genellikle semptomatik olarak tedavi edilir, yani hayvanların bağışıklık sistemini destekleyerek iyileşmesi sağlanır.
Aşılama: Hastalığı önlemenin en etkili yolu aşılama olarak görülür.
Vektör kontrolü: Kan emen sineklerin kontrol altına alınması en önemli kontrol tedbirleri arasında yer alır.
TÜRKİYE
Adıyaman'da kuduz vakası: Üç köyde 6 ay karantina uygulanacak
Yorum yaz