OKAN ASLAN İLE GÜN ORTASI

Arolat’ın ölümüyle gündem olan ‘atom serumu’ nedir? Michael Jackson’ın ilaç kokteyli ile benzerlik var mı?

Sanatçı Metin Arolat’ın ölümüyle gündeme gelen 'Atom Serumu' hakkında bilinmesi gerekenleri Okan Aslan'a konuk olan ATUDER Başkanı Cander, Sputnik Türkiye’ye anlattı. 'Atom serumu, sihirli serum ya da sarı serum' bir ilaç karışımı mı? Vitamin veya besin takviyesi mi? Yoksa Glutatyon serumu mu? Uzmanlar hayat kurtaran bilgileri sıralayarak uyarıyor.
Sitede oku
Arolat’ın yaklaşık 20 yıldır aynı mekanlarda program yaptığı müzisyen arkadaşı Kaan Öztürk, Arolat’ın hayatını kaybettiği gün kendini iyi hissetmediği için ‘vitamin veya mineral serumu’ benzeri bir karışım yaptırdığını açıklamıştı. Öztürk, bu serumun araştırılması gerektiğini vurgulayarak ‘sağlık hizmeti adı altında ne olduğu belli olmayan’ uygulamalara dikkat çekmişti.
Radyo Sputnik’te yayınlanan Gün Ortası programında Okan Aslan’ın konuğu olan Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Başar Cander, konuya dair bilgilendirmede bulundu.

‘Böyle bir tıbbi tedavi yok. Böyle bir tıbbi literatür yok’

Prof. Dr. Başak Cander, bu tip serum veya karışımların çok önemli olduğunu ve gündemde tutulması gereken bir konu olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Cander "Böyle bir tıbbi tedavi yok. Böyle bir tıbbi literatür yok" diyerek başladığı açıklamasında atom serumuyla ilgili şunları kaydetti:
“Modern tıp olarak yaptığımız tedaviler, kılavuz bilgilere, araştırmalara, çalışmalara dayanır. Hiçbir tıp kılavuzunda böyle bir tedavi yok. Bunun tıbbi kılavuzlarda yer almadığını belirtelim. Ama onun dışında semptomatik tedavileri daha hızlı yapmak amacıyla hastane ortamında bazen oral sıvı alamayan, gücü yerinde olmayan kişilere destek olmak amacıyla serum tedavisi yapılabilir."

‘Damardan verilen her şey direkt kalbe gider’

Damara verilen sıvının, direkt kalbe gittiğini belirterek veriliş hızının bile insan hayatını etkilediğini vurgulayan Cander, “Yaşlı bir insana serumu hızlı verirseniz onun kalbini yetersiz hale getirirseniz” diyerek uyardı. Prof. Dr. Cander, bir serum içeriğinin ‘mümkün olduğunca sade’ yani içindeki maddelerin az olması gerektiğini vurgulayıp şunları belirtti:
“İçine bir şey koyduğunuzda mutlaka bunların birbiriyle etkileşim halinde olma riski, birbirini etkileme riski var. Dolayısıyla tıpta ana kurallardan biri, mümkün olan en az etkileşim oluşturacak ilaçları birlikte kullanmaktır”

Glutatyon serumu nedir?

Vücuttaki önemli antioksidanlardan biri olan glutatyon, insan vücudunun zararlı serbest radikallere karşı mücadelesinde yardımcı olur. Karaciğer tarafından üretilen 3 amino asitten oluşan glutatyon vücutta doğal olarak bulunur. Ancak birçok rahatsızlığa iyi geldiği ve birçok ‘güzellik çözümü sunduğu’ iddia edilen, son yıllarda meşhur olan glutatyon serumu, halihazırda seanslar şeklinde evlere servis şeklinde ya da güzellik merkezlerinde ya da internet mağazalarında satılmaktadır.

Vaatleri göz kamaştırıyor

Glutatyon serumlarının kişinin tıbbi ihtiyacına göre uzman ellerde yapılması gerektiği kuşku götürmeyen bir gerçek. Öte yandan Arolat’ın ölümünde gündeme gelen atom serumu, sihirli serum ya da sarı serum olarak bilinen bu maddeler ne içeriyor? Bu tip serum veya iksir veya kokteyllerin vaatleri gözleri kamaştırıyor. Zayıflamadan kolajen takviyesine kadar, enerjiden bağışıklık güçlendirmeye kadar, mucizevi etkilerden bahseden her ürün gibi bu tip serumlar da son derece hızlı yayılan bir pazar haline geldi.
Vücuda verilsin veya oral yolla içilsin bir sıvının içindeki maddeleri ancak laboratuvardaki uzmanlar, yapacakları tetkiklerle bilebilirler.

İçinde ne olduğu bilinmeyen sıvı direkt kalbimize gitsin mi?

Özetle iki sorunun cevabı hayat ile ölüm arasındaki çizgiyi belirliyor: Adı ne olursa olsun içinde ne olduğunu ve vücudumuza iyi gelip gelmeyeceğini bilmediğimiz bir maddeyi damardan alarak direkt kalbimizi etkilemesine izin vermek ister miyiz?

Michael Jackson’ın kalbini durduran ilaç kokteyli

Efsane pop müzik sanatçısı Michael jackson, 2009 yılında kalp durması sonucu Los Angeles'ta hayata veda etti. Jackson, evinde yanında doktoru ve yardımcıları ile beraber Londra'da vereceği konserlerin provaları arasında dinlenirken, sabah saatlerinde ani bir şekilde fenalaştı. Nefes darlığı yaşayan ve bilinci kapanan Jackson bir süre sonra komaya girdi, yapılan tüm müdahalelere karşı duran kalbi tekrar çalıştırılamadı.
Ölümü sonrasında uzman doktorlar, Jackson’a verilen ‘ilaç kokteylinin’ son derece tehlikeli olduğunu açıkladı. Açılan mahkemede bilirkişi tanıklığı yapan doktorlar, uyku bozukluğu için verilen karışımı “Bu kokteyl felaketin reçetesiydi” ifadeleriyle nitelendirmişti.
Yorum yaz