YAŞAM

Antibiyotik direnci tehlikesi büyüyor: Dünyada her 15 dakikada bir kişi bu yüzden ölüyor

Dünya genelinde her 15 dakikada bir kişi antibiyotik direnci nedeniyle hayatını kaybediyor. 2050 yılında bu sayının yıllık 10 milyon ölüme çıkacağı öngörülüyor.
Sitede oku
Dünya Sepsis Günü nedeniyle önemli açıklamalarda bulunan Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku, giderek artan antibiyotik direnci sorununa dikkat çekti.
Enfeksiyonu karşı düzensiz bir bağışıklık tepkisi ve bir çok organın iflasına yol açabilecek bir sendrom olan sepsisle mücadelede edilememesinin en önemli nedeninin de 'antibiyotik direnci' olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Utku şunları söyledi:

"Sepsisin tedavi edilmemesinin en önemli nedenlerinden biri antibiyotik direnci. ABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri (CDC) verilerine göre, antimikrobiyal direnç nedeniyle her 15 dakikada bir insan ölüyor. Antibiyotik direnci, sağlık sistemimizin en büyük tehditlerinden biri haline gelmiştir.

Bu sorun özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için ölümcül sonuçlar doğuruyor. Antibiyotik direnci, sepsisin tedavisinde en büyük zorluklardan biridir. Özellikle süper mikroplar olarak bilinen ilaca dirençli mikroorganizmalar, tedavisi mümkün olmayan enfeksiyonlara yol açarak sepsis riskini artırmaktadır.

Dünya genelinde her 15 dakikada bir kişi, antibiyotik direnci nedeniyle hayatını kaybediyor. 2050 yılında bu sayının yıllık 10 milyon ölüme çıkacağı öngörülüyor."

Göz ardı edilen küresel bir sağlık sorunu

Sepsisin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde önemli ve genellikle göz ardı edilen küresel bir sağlık sorunu olmaya devam ettiğini dile getiren Prof. Dr. Utku, sepsisin kanser veya kalp hastalığından daha fazla ölümcül sonuç doğurduğunu kaydetti.
YAŞAM
Hamilelikte içilen 1 sigara, yenidoğanda hastalık riskini yüzde 31 artıyor
Yorum yaz