Ukrayna krizi

Zaporojye NGS'yi ziyaret eden Grossi: Santraldeki nükleer güvenlik bileşenlerinin tamamı zarar görmüş

UAEA misyonunun santraldeki faaliyetlerine rağmen Zaporojye Nükleer Güç Santrali'ne (NGS) yönelik provokatif saldırılarını sürdüren Ukrayna ordusunun nükleer güvenlik bileşenlerine büyük zarar verdiği ortaya çıktı.
Sitede oku
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi ve beraberindeki heyetin Ukrayna ordusunun saldırılarına maruz kalan Zaporojye GS'deki denetimlerinin ardından santraldeki duruma ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada sözlerine yer verilen Grossi, santraldeki 7 nükleer güvenlik bileşeninin tamamının kısmen veya tamamen zarar gördüğünün tespit edildiğini, bundan dolayı durumun istikrarsız ve kırılgan olduğunu bildirdi.

Soğutma kulesindeki yangın ve İHA saldırıları da dahil santraldeki olayların henüz radyolojik bir acil duruma yol açmadığını kaydeden Grossi, silahlı çatışma sürdükçe tesis personeli ve uluslararası toplum için risklerin arttığını vurguladı.

UAEA misyonunun Zaporojye NGS'deki faaliyetlerinde 2 yılın geride kaldığını anımsatan Grossi, nükleer bir kazayı önlemeye yardımcı olma konusundaki kararlılıklarının aynı ciddiyetle devam ettiğinin altını çizdi.

Grossi, UAEA uzmanlarının santraldeki duruma ilişkin tarafsız değerlendirmelerinin tesisin nükleer güvenliğinin korunmasına katkı sunduğunu sözlerine ekledi.

Rusya Savunma Bakanlığı: Grossi Ukrayna ordusunun saldırdığı 1 numaralı soğutma kulesini inceledi

Rusya Savunma Bakanlığı, UAEA Genel Direktörü Grossi’nin Zaporojye NGS’de gerçekleştirdiği denetim sırasında Ukrayna ordusunun 11 Ağustos’ta İHA’larla saldırdığı 1 numaralı soğutma kulesinde incelemelerde bulunduğunu bildirdi.
Bakanlık, Rusya tarafından yapılan analizin İHA’ların yangına yol açan yanıcı karışım ile donatıldığını ortaya koyduğunun altını çizdi.
Açıklamada ayrıca Grossi ve UAEA uzmanlarınn tutuşmaya neden olan kaynağın kulenin temelinde bulunma ihtimalinin düşük olduğunu doğruladığı kaydedildi.

Avrupa'nın en büyük nükleer santrali

Dinyeper Nehri'nin sol kıyısında bulunan Zaporojye NGS, güç ünitelerinin sayısı ve kurulu güç kapasitesi bakımından Avrupa'nın en büyük nükleer santrali durumunda.

Daha önce Rusya ve müttefikleri tarafından askeri anlamda kontrol altına alınan Zaporojye NGS'nin yönetimi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı kararnameyle Rus tarafına geçmişti.

Santral, Mart 2022'den bu yana Rus güçlerinin koruması altında bulunurken Ukrayna tarafı, UAEA temsilcilerinin varlığına rağmen santrale ve çevresindeki yerleşimlere yönelik saldırılarına devam ediyor.
DÜNYA
Kremlin'den resmi açıklama: Türkiye BRICS'e tam üyelik başvurusu yaptı
Yorum yaz