İsrail- Filistin çatışması

Hizbullah İsrail'e misilleme saldırısını erteledi

Hareketin lideri Hasan Nasrallah, Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyindeki askeri noktalara fırlatmaya hazırlandığı binlerce kısa menzilli roketle topyekun misilleme saldırısını ‘Gazze’deki ateşkes görüşmelerine umut vermek’ adına ertelediğini duyurdu.
Sitede oku
Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Al-Manar TV'de canlı yayında yaptığı açıklamada, 30 Temmuz'da Beyrut'ta üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'e düzenlenen suikasta karşı Hizbullah'ın gerçekleştireceği topyekun misilleme saldırısının Gazze Şeridi'ndeki ateşkes görüşmelerinin sona ermemesi için ertelendiğini vurgularken, “Hizbullah'ın Şükür'ün öldürülmesine tepkisi, Gazze'de ateşkes görüşmelerinin başarıya ulaşması için ertelendi” ifadelerini kullandı.
Hareketin lideri, ikinci nedenin ise İsrail ve ABD'nin azami seferberliği olduğunu söylerken, “Ancak bir yanıt beklemek de düşmana verilen cezanın bir parçasıydı” diye ekledi.
Hizbullah, sabah saatlerinde İsrail’in kuzeyine 320’den fazla roket fırlatıldığını bildirirken, Hizbullah'ın üst düzey üyesi Fuad Şükrü’nün ölümüne karşılık yapılan saldırının “bugünlük” tamamlandığını duyurmuştu.

'Saldırılarımız sivilleri hedef almıyor'

Bu sabahki saldırıyla ilgili de konuşan Nasrallah, Lübnanlı Hizbullah hareketi tarafından düzenlenen saldırıda Tel Aviv'e bir buçuk kilometre mesafede bulunan İsrail askeri üssü Glilot’un hedef alındığını aktarırken, şunları kaydetti:
Misilleme saldırımızı planlarken sivil hedefleri ve sivilleri değil, Tel Aviv yakınlarında bulunan ve Şükrü’nün suikastıyla bağlantılı askeri hedefleri vurmaya karar verdik ve sonuç olarak Glilot üssünde karar kıldık.
Saldırılarda sivilleri hedef almadıklarının altını çizen Nasrallah, saldırıda adı geçen üssün seçimini, “siyasi suikastlar hazırlamaktan sorumlu” olduğu bilinen İsrail Askeri İstihbarat Birimi ‘8200'ün burada bulunmasına bağladı.
Saldırının nasıl gerçekleştirildiğine ilişkin de bilgi veren Nasrallah, şunları söyledi:
Başlangıçta İsrail'e verilecek karşılıkla ilgili bazı kriterler belirledik. Bunlardan birisi hedefin sivil değil askeri olması ve Şükür suikastıyla bağlantısı olmasıydı. Hedefin, İsrail içlerinde ve Tel Aviv'e yakın olmasına karar verdik. Şükür suikastıyla bağlantılı oldukları için askeri istihbarat merkezlerini ve İsrail Hava Kuvvetlerini hedef almaya özen gösterdik. Bugünkü saldırıda öncelikli hedefimiz İsrail'in Glilot askeri üssüydü. Glilot askeri üssü Lübnan'a 110 kilometre, Tel Aviv'e ise 1500 metre uzaklıktaydı. Bu üste, dinleme ve casuslukla ilgilenen 8200 birimi bulunuyor. İsrail'in kuzeyine ve işgal altındaki Golan Tepelerine insansız hava araçlarının hava sahasına girişini temin etmek için 300 katyuşa füzesi fırlattık. Demir Kubbeyi meşgul etmek için bu kadar füze yeterliydi.
Katyuşa füzelerinden sonra İHA'ları devreye soktuklarını anlatan Nasrallah, ilk defa Beka bölgesinden de İHA fırlatıldığını ve buradan fırlatılan tüm İHA'ların belirlenen hedeflere ulaştığını ifade etti.

İsrail, yalanlarla dolu bir hikaye uydurdu

İHA'lardan pek çoğunun hedefine ulaştığını ancak İsrail'in bunu gizlediğini belirten Nasrallah, "İsrail, stratejik füzelerimizi etkisiz hale getirdiğini söyleyerek yalan söyledi. Oysa ki biz 'operasyonda' balistik füze kullanmadık ama gelecekte ya da yakın zamanda kullanabiliriz" dedi.
İsrail'in güçsüzlüğünden ötürü yalana başvurduğunu ve düzenlenen misillemeyle ilgili yalanlarla dolu bir hikaye uydurduğunu iddia eden Nasrallah, ifadelerini şu şekilde sonlandırdı:
Bir süre önce vadileri tüm balistik füzelerden temizledik. İsrail bugün boş vadileri vurdu. İsrail'in, Tel Aviv'i vurmaya hazır balistik füzeleri vurduğunu söylemesi yalandan ibarettir. İHA fırlatma platformları zarar görmedi ve füze rampaları da füzelerini fırlattı.
Nasrallah, "İsrail, direniş güçlerinin harekete geçtiğini hissetti ve misillemeden yarım saat önce Lübnan'a saldırmaya başladı. Bu bir ön alıcı saldırı değildi ve direnişe etki etmedi. Biz yalanlarla dolu bir İsrail anlatısıyla ve bir istihbarat zaafıyla karşı karşıyayız. İsrailli yetkililerin bahsettiği 'büyük askeri başarı' yalandır" diye konuştu.
İsrail ordusu, Hizbullah'ın İsrail'i hedef almayı planladığını iddia ederek Lübnan'a önleyici saldırı başlattığını duyurmuştu.
Bunun ardından Hizbullah, 30 Temmuz'da Beyrut'ta üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'e düzenlenen suikasta karşı İsrail'e misilleme saldırısı başlattığını açıklamıştı.
Hizbullah, misilleme saldırısında 320 roketin yanı sıra bir dizi insansız hava aracıyla (İHA) İsrail ordusuna ait noktaların hedef alındığını ifade etmişti.
İsrail ordu sözcüsü Avihai Adrai, Sputnik’e yaptığı açıklamada, Hizbullah hareketinin kısa süren misilleme saldırısının hedeflerine ulaşmadığını ve saldırının sivil altyapıda küçük hasara yol açtığını söyledi.
Misillemeye misilleme ile karşılık veren İsrail ordusu, Lübnan'a bu sabah düzenlediği saldırılara 100 kadar savaş uçağının katıldığını, İsrail'in kuzeyini ve merkezini vuracak şekilde konumlanan füze rampalarından 40'ının vurulduğunu öne sürmüştü.
İsrail- Filistin çatışması
Netanyahu: Lübnan'a saldırı hikayenin sonu değil
Yorum yaz