YERİ VE ZAMANI

Veterinerler, yasa çıksa da ötanazi yapmayacak

Veteriner hekimler, sokak hayvanlarının öldürülmesini de içeren yasa teklifi kabul edilirse uygulamayacaklarını duyurdu. Güçlü Özgan, "Asıl mesele kamuda görevli olan veterinerler. Orada bir memuriyet durumu oluyor, görevin yerine getirilmesi meselesi gündeme geliyor ama can güvenliği söz konusu olunca o talimatlar ne kadar uygulanabilir?" dedi.
Sitede oku
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), sokak hayvanlarının enjeksiyonla öldürülmesini de içeren yasa teklifine karşı açıklama yaptı. Sahipsiz hayvan popülasyonundaki artışın, yerel yönetimlerin Hayvanları Koruma Kanunu'nun gerekliliklerini yerine getirmemesi olduğunu söyleyen veteriner hekimler, sokak hayvanlarının enjeksiyonla öldürülmesini de içeren yasa teklifi kabul edilirse uygulamayacaklarını duyurdu.
Radyo Sputnik’te yayımlanan Yeri ve Zamanı programında değerlendirmelerde bulunan Güçlü Özgan, şöyle konuştu:
“Veterinerlerin, ‘Biz asla böyle bir işlemin içinde yer almayız, yasa çıksa da biz ötanazi yapmayacağız’ şeklinde bir açıklamaları oldu. Buradan onları alkışlamak istiyorum. Asıl mesele kamuda görevli olan veterinerler. Orada bir memuriyet durumu oluyor, görevin yerine getirilmesi meselesi gündeme geliyor ama can güvenliği söz konusu olunca o talimatlar ne kadar uygulanabilir? Bunu da tartışmak gerekiyor. Bu anlamda insani olmayan hiçbir kararı da belki de uygulamamaları gerekiyor. Bir toplu karşı duruş olursa o zaman ne yapacaklar hep birlikte görürüz.”
Özgan, veteriner hekimlerin taleplerini kısaca şöyle sıraladı:
“Her belediye içerisinde veteriner işleri müdürlüğü mutlaka kurulmalıdır ki, yasa aslında bu sorumluluğu da belediyelere veriyor. Büyükşehir belediyesinin şemsiyesi altında böyle bir kurum oluşturulursa işler daha denetlenebilir diyorlar. Veteriner hekim sayısının artırılması gerektiğini savunuyorlar. Ama tasarruf genelgesinde önümüzdeki dönem içerisinde kimsenin işe alınmayacağı söylendi. Geçici hayvan bakım evlerinin oluşturulması veterinerlerin gündemlerinde olan bir başka başlık. Veteriner fakülteleri ve serbest veteriner hekimlerden kısırlaştırma çalışmalarında destek alınması meselesi de gündemde.”
Yorum yaz