MULTİMEDYA

Rus tasarımcılar FPV İHA’ları için akıllı güdüm sistemi geliştirdi

FPV (First Person View / Pilot Görüşü) tipi insansız hava araçları (İHA) ve elektronik harp sistemleri geliştiren Rus tasarımcılar, insan müdahalesi olmadan hedefleri tanıyabilen ve onlara saldırabilen akıllı FPV İHA güdüm sistemini tanıttı.
Sitede oku
Ovod adlı FPV tipi İHA’nın geliştiricisi Andrey İvanov, Sputnik’e demecinde Rus tasarımcıların FPV İHA’ları için geliştirdikleri akıllı güdüm sistemini tanıttıklarını belirtti.
İvanov, “Elimde, üzerinde ‘Ploşad’ adlı güdüm sistemi entegre edilmiş Ovod-S insansız hava aracı var. Güdüm sistemi iki tür izleme yoluyla uygulanıyor, bilgisayar görüntüsünün kullanıldığı algoritmik izleme ve nesneleri ayırt edebildiğimiz-tanıyabildiğimiz ve ‘sıfırlamaya’ (yok etmeye) çalıştığımız sinir ağı” diye konuştu.
Bu çözümün operatör ile İHA arasındaki iletişim kesildiğinde bile FPV kamikaze İHA’larının hedeflere saldırmasına olanak tanıyacağına dikkat çeken İvanov, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu çözüm, telsiz temasının sınırlarının dışına çıktığımız, yani bir ormanın, bir tepenin ya da bir binanın arkasında bulunduğumuz zaman bağlantımızın kesilmesi durumunda devreye girdiğinden etkilidir. Aygıt bir nesneyi, yani hedefini bir kez yakaladıktan sonra eğer bağlantı koparsa, ister statik ister dinamik bir hedef olsun, hedefi izlemeye devam eder ve onu imha eder.”
Yorum yaz