YENİ ŞEYLER REHBERİ

Kurum içi ve kurum dışı girişimler için açılan yeni kapılar

Doğuş Teknoloji İnovasyon Lideri Tuğçe Engin Tabanlı, Serhat Ayan’la Yeni Şeyler Rehberi’nde kurum içi ve kurum dışı girişimcilik programlarından bahsetti.
Sitede oku
Kurum içi çalışanların fikirlerini değerlendirerek hızlandırma programlarından mezun ettiklerini kaydeden Tuğçe Engin Tabanlı, platformlarından çıkan girişimcilere değindi:
“Her girişimin kendince heyecanlı bir yolculuğu var ama biz de onların yolculuğuna ortak oluyoruz. O heyecanı öyle paylaşıyoruz. Yol göstermek, önlerini açmak, kendi bağlantılarınızı sunmak, bu girişimlerin önünü açmak açısından önemli destekler. Biz de Doğuş Teknoloji olarak bunu yapmaya çalışıyoruz. IvenDO Venture Studio olarak bir oluşumun içindeyiz. Doğuş Grubu içinde kurum içi girişimcilik sevdası olan çalışanlarımıza yeni iş fikirleri var ise, bunlarla ilgili pazar fikrinin doğrulanması, fizibilitenin hazırlanması, yol haritasının belirlenmesi vs. bunu bir şirketleşmeye götüreceğimiz yolda eşlik ediyoruz. Kurum içi girişimcilik platformunda, 2016’dan bu yana 700’den fazla çalışanımızın iş fikrini değerlendirdik. Bunların 50’den fazlası 8 haftalık hızlandırma programımızdan mezun oldu. Bir yandan çalışırken kendi geliri devam ediyor, öte yandan ortalama 8 hafta süren, mentorluk, danışmanlık ve eğitim aldığı bir hızlandırma programına giriyor. Buradan mezun olan girişimlerden birini 2021’de şirketleştirdik. İkincisi de yolda. Ağustos ayı gibi ikinci spin-off şirketimiz kurulacak. Yani içeriden çalışanımızın yüzde 80 hissesine sahip olacağı, Doğuş Grubu olarak sadece yüzde 20 hissesini alacağımız yeni bir şirket doğacak. Spin-off dediğimiz bu. Arkadaşımız da ağustos ayında bu şirketin yöneticilerinden birisi olacak.”
Kurum içi tecrübeye sahip çalışanların fikirlerini değerlendirmenin çalışan memnuniyetine değinen Tabanlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Beraber değerleniyoruz. O değerli çalışanın ilk olarak burada çalışmaktan mutlu olması, iş fikirleri olunca korkmadan anlatması, büyümek için buradan destek istemesi o çalışanı motive ediyor. Çalışan memnuniyeti uzun dönemlidir. İşe başladığı ilk gün iş fikriyle gelmiyor neticede. Bizimle birlikte çalışırken bir girişime niyetleniyor. Anında kariyerini, ekibini bırakıp gitmiyor. Bunu beraber şekillendiriyoruz. Spin-off şirketlerin yüzde 20 ortağı da biz oluyoruz. Dolayısıyla o değerli çalışan, dışarıda kendi şirketi için değer yaratmaya devam ederken biz de kazanıyoruz.”
Dijital iş fikirlerine odaklandıklarını ve bu alandaki fikirlere ağırlık verdiklerini vurgulayan Tuğçe Engin Tabanlı, şu ifadeleri kullandı:
“Şirketin faaliyet alanlarıyla örtüşmesi aslında fikir sahibi için avantajlı. Çünkü hızlıca piyasa yapabilir. Restoranlarımız, otellerimiz, Galataport, otomotiv işimiz vs. var. Bunlarla alakalı bir fikirse, girişimci için de avantajlı oluyor. Buradaki yöneticilerden mentorluk alması, sektördeki önemli kişilerle eşleşmesi kolaylaşıyor. Bize de değer katar bu. Fakat bununla sınırlamıyoruz. Sadece birkaç kısıtlama var: Dijital iş fikri istiyoruz. Mümkünse yapay zeka ile destekleyelim istiyoruz. Çünkü biz de Doğuş Teknoloji’yiz. Doğuş Grubu içinde programı düzenleyen biziz. Dolayısıyla yapay zeka uzmanlarımız, siber güvenlik uzmanlarımız, yüzlerce yazılımcımız var. Bazı sorunları artık teknolojiyle çözüyor olmamız lazım. Dünyada böyle. Dolayısıyla biz de dijital, ölçeklenebilecek, inovatif tarafı olan iş fikirlerini arıyoruz. Son kullanıcıdan ziyade şirketlerin dertlerini çözen işler istiyoruz. Ama sektör kısıtlaması yapmıyoruz.”
Kurum dışı start-up ekosistemi için yürüttükleri projeyi anlatan Tabanlı, girişimcilere 100’e yakın uzmanla detaylı ve teknik tavsiyelerde bulunarak yol haritası çizerken yardımcı olduklarını aktardı:
“Tabii dışarıda da start-up ekosistemine fayda sağlamak için açık inovasyon dediğimiz hızlandırma programlarımız var. Senelik yapılıyor. Biz de üçüncü yılını yapıyoruz IvenDO Venture Studio altından. Invendo Up programın adı. Geçen hafta duyurusunu yaptık ve mayıs ayına kadar başvuru topluyoruz. Yapay zeka destekli siber güvenlik uygulamaları, elektrikli araç ekosistemi, etik yapay zeka, üretken yapay zeka gibi konularla ilgili ama bunlarla sınırlı olmayan, B2B dijital iş modelinde start-uplar başvurabilir. Hızlandırma programı boyunca grubumuzun kapılarını açıyoruz. Piyasa yapma imkanları natıyoruz. Kendi bağlantılarımızla tanıştırma planlıyoruz. Haftalık mentorluk veriyoruz. Eğitim veriyoruz. Ek olarak, teknoloji şirketi olmamızdan mütevellit beraber bir yol haritası çizebiliyoruz. Mesela platform güncellemeleri, geliştirmeleri, yapay zeka beslemeleri, yönlendirme vb. kurumsal mimariden anlayan arkadaşlarla fikir veriyoruz. Geçen sene 150’ye yakın girişim başvurmuştu. İçeride halihazırda yatırımı olan bir girişimci başvurmuştu. Neden programımızı seçtiğini sordum. Uzmanlık desteğini çokça alabileceğini gördüğünü belirtti.”
Yorum yaz