Araban Sarımsağı Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili alan 21. ürün oldu.
Gaziantep'ten sınırları aşan ikinci ürünün 'Araban Sarımsağı' olduğunu belirten Bakan Yumaklı, şu cümleleri kaleme aldı:
AB'den coğrafi işaret tescili alan Araban sarımsağı ile tescilli ürün sayımız 21'e yükseldi. Araban Ovası'ndaki verimli topraklarda yetişen Araban sarımsağı, yüksek aroması ve kokusuyla diğer sarımsaklardan farklı bir lezzete sahip. Paydaş kurumlarımız işbirliğinde coğrafi işaretli ürün sayımızı artırmaya ve uluslararası alanda tanıtmaya devam edeceğiz.
Daha önce Avrupa Birliği'nden Antep baklavası da coğrafi işaret tescili almıştı.
Türkiye'nin diğer tescil alan ürünleri ise şöyle:
1.
Gaziantep Baklavası2.
Aydın İnciri3.
Malatya Kayısısı4.
Aydın Kestanesi5.
Milas Zeytinyağı6.
Bayramiç Beyazı7.
Taşköprü Sarımsağı8.
Giresun Tombul Fındığı9.
Antakya Künefesi10.
Suruç Narı11.
Çağlayancerit Cevizi12.
Gemlik Zeytini13.
Edremit Zeytinyağı14.
Milas Yağlı Zeytini15.
Ayaş Domatesi16.
Maraş Tarhanası17.
Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini18.
Ezine Peyniri19.
Safranbolu Safranı20.
Aydın Memecik ZeytinyağıÖte yandan Kayseri Pastırması için AB tescil süreci devam ederken yakın zamanda Bursa Şeftalisi ve Bingöl Balı'nın da tesil alması bekleniyor.
Coğrafi işaret tescili belirli bir bölgeye özgü ve o bölgede üretilen ürünlere Avrupa Birliği tarafından verilen bir kalite güvencesidir. Söz konusu bu tescil, hem üreticiyi korumak hem de tüketicilere ürünlerin belirli bir kalite standardına sahip olduğunu garanti etmek amacıyla kullanılır.