ANKARA FARKI

Eski Devlet Bakanı Türker: Yastık altında tutulan dolar ABD’ye sıfır faizli kredi anlamına gelir

Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Masum Türker, yastık altında tutulan dolarlara dikkat çekerek bu kaynakların ekonomiye kazandırılması gerektiğini söyledi. Türker, özel sektördeki ‘yabancılaşmanın’ da enflasyon açısından risk oluşturduğunu kaydetti.
Sitede oku
Radyo Sputnik’te yayınlanan İsmet Özçelik’le Ankara Farkı programına Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Masum Türker konuk olarak katıldı. Programda güncel ekonomik gelişmeleri değerlendiren Türker, şu mesajları verdi:

‘Ekonomi yönetimi önlem almalı’

“Vatandaş parasının değerini korumak için dolara ve altına yöneldi. Yaşanan bazı olaylar nedeniyle sisteme güvenmediği için dolarını altınını bankaya yatırmadı. Ya evinde sakladı ya da banka kasalarına koydu. Yani sistem dışına çıktı. Bu ekonomi açısından çok kötü bir durum. Bu şekilde sistem dışına çıkmış milyarlarca dolar ve büyük miktarlarda altın var. Bunların ekonomiye kazandırılması lazım. Yastık altında tutulan dolar ABD’ye sıfır faizli kredi anlamına gelir. Bunun için ekonomi yönetimi önlem almalı. Altına faiz vermeli ve sisteme sokulmalı.”

‘Özel sektör yabancılaşıyor, bu enflasyon için risk’

“Bize gelen yatırım mevcut şirketleri satın almak üzere geliyor. Alınanlar daha çok özel sektörün malları ve bu şekilde yatırım adı altında yabancılaşma başlıyor. Özel sektör yabancılaşıyor. Özel sektörün yabancılaştığı bir ülkede enflasyonu kontrol etmek artık zora girer. Çünkü bu yatırımı yapan kişi parayı dolar, Euro cinsinden vermiş. Yılsonundaki verimini dolar ve Euro cinsinden görmek ister. Bu gelişmekte olan tüm ülkeler için geçerli. Yüksek düzeyde karlılık beklediği için otomatik olarak fiyatlar artıyor. Bu sefer Türk lirası değer kaybediyor. Türk lirası değer kaybedince bu kişilerin getirdikleri dolar ve Euro’nun değeri kayboldu diye o kaybolan değeri kurtarmaya çalışıyorlar ve böyle bir handikap içerisinde gidiyor.”

‘Dünya düzeni değişiyor’

“Eski alıştığımız dünya düzenini değişmek için düğmeye basıldı. Buna neden olan şey; kültür emperyalizmi. Bu önceleri sinemalar, kitaplar yoluylaydı. Sonradan akademik çalışmalarla olmaya başladı. Gelişmekte olan ülkelerdeki önemli insanların üst düzey eğitimlerini bu kültür emperyalizminin pompalandığı ülkelerde alıp gelirken bu kültür emperyalizminin etkisinde kalmış fikirlerle yöneticilik yapıyorlar.”

Yorum yaz