ANKARA FARKI

Kamu-Sen Genel Başkanı: Memur ve emekliye yüzde 58 olan yeniden değerleme oranında zam yapılmalı

Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, devletin vatandaşlardan aldığı harçlara yüzde 58 oranında zam uyguladığını; bu oranın memur ve emeklilere de ücret artışı olarak yansıtılması gerektiğini söyledi. Kahveci, “Enflasyon rakamlarına bakılmaksızın yüzde 58 yeniden değerleme oranı kadar ücret artışı yapılmalı” dedi.
Sitede oku
Radyo Sputnik’te yayınlanan İsmet Özçelik’le Ankara Farkı programına Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci konuk oldu. Memur ve emeklilere verilecek 2024 yılı zammı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kahveci, şu mesajları verdi:

‘Enflasyon farkı ile gelecek yılı sürdüremeyiz’

“Şu an itibariyle hükümet vatandaştan alacağı harçlara yeniden değerleme oranı olarak niteleniyor bu; yüzde 58 artış uyguluyor. Devlet alacağına geldiği zaman yüzde 58 oranını uyguluyor ama kamu görevlilerine 1 yıl için yüzde 25’lik ücret artışı ortaya koyuyor. Bu çelişkiyi anlamakta zorlanıyorum. Ben ısrarla şunu vurguluyorum; enflasyon rakamlarına bakılmaksızın 2024 yılı memur ve emeklilerin maaş artışları revize edilmeli, yüzde 58 yeniden değerleme oranı kadar ücret artışı verilmeli ve yüzde 10’luk refah ücreti verilmeli. Bunu yapmadığımız sürece enflasyon farkı ile ya da yüzde 15’lik birinci 6 ay için zamlarla biz kamu çalışanlarının ve emeklilerin alım gücünü artıramayız. Enflasyon farkı ile gelecek yılı sürdüremeyiz.”

‘Toplu sözleşme zamları hedef enflasyonun da altında’

“Geçmiş yıllarda kamu işvereni hedeflenen enflasyondan pazarlığa başlardı. Ama bu defa hedeflenen enflasyon da göz ardı edildi. Merkez Bankası’nın açıklamalarına göre 2024 yüzde 33’tü; yüzde 36 olarak revize edildi. Bu senenin yılsonu enflasyonu da yüzde 65 olarak yeniden güncellendi. Dolayısıyla kamu çalışanlarına hedeflenen enflasyon kadar bir zam dahi vermezseniz ‘kamu çalışanlarını enflasyona ezdirmedik’ cümlesinin altı dolu olmaz.”

‘Çalışanların maaşının yüzde 65’i kira ve gıdaya gidiyor’

“Memur ve emeklilerin harcama kalemlerini de gözden kaçırmamak lazım. Bizim yaptığımız araştırmalara göre çalışanlarımız maaşının yüzde 65’ini kira ve gıdaya harcıyor. Kalan kısmı da ısınma, eğitim, sağlık vb. hususlar. Diğer taraftan açlık, yoksulluk rakamları çok yüksek.”

‘Ocak’ta emeklilere de seyyanen 8 bin 77 lira zam yapılmalı’

“İlk defa bir uygulama yapıldı, istisnai bir durum oldu. 8 bin 77 lira emekli memurlara verilmedi. Doğru bir uygulama değil. Neticede toplu sözleşme kanunumuz var bizim. Toplu sözleşme kanununda kamu görevlilerinin almış olduğu bütün ücret artışlarını aynı zamanda emekli memurlar da alır. SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine de ayrıca zam verilirdi, hesaplanırdı. Ama son 20 senede ilk defa böyle bir uygulama oldu. Verilmeyince bu geçim sıkıntısı içerisinde emekli olup da bu emekli maaşı ile geçinemeyeceğini gören kamu görevlileri emekli olmaktan vazgeçti. Örneğin ortalama kamu görevlisi maaşı 25 bin 500 lira, bugün emekli olsa bu arkadaşımızın alacağı emekli maaşı 13, 14 bin lira. En düşük memur emeklisi maaşı 9 bin 800 lira. Bu rakamlarla insanların hayatını idame ettirmesi mümkün değil. Dolayısıyla Ocak ayı itibarıyla gecikmeden 8 bin 77 lira hem taban aylıklara yansıtılmalı hem de emeklilere ilave artış olarak verilmelidir diye düşünüyorum.”

‘Çalışanların vergisi yüzde 15’te sabitlensin’

Vergiler yüzde 15’te sabitlensin. Biz vergi ödemeyelim demiyoruz. Ama vergide adaletin tesis etmesi için şöyle olması lazım; bütün ülkelerde yaklaşım az kazanandan az vergi alırsınız, çok kazanandan çok vergi alırsınız.”

‘Büyük kentlerden kira göçü başladı’

“Şu anda Antalya’da, Muğla’da kamu görevlileri çalışmak istemiyor. Çünkü kiralar son derece yüksek, hayat pahalı. O nedenle son dönemde bize gelen bilgiler büyük kentlerden daha küçük kentlere doğru tayin talebinin yoğunlaştığı yönünde.”

Yorum yaz