OKAN ASLAN İLE GÜN ORTASI

Geleneksel gıdaların kayıt altına alınmasının önemi

Okan Aslan'la Gün Ortası'na konuk olan TÜKONFED Gıda Komisyonu Üyesi Prof. Fikret Nafi Çoksöyler, geleneksel gıdaların kayıt altına alınmasının önemine değindi. Çoksöyler, "Endüstriyel üretilmiş gıdaların arasında kaybolma riski başlıyor" dedi.
Sitede oku
Okan Aslan, Gün Ortası programında Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Gıda Komisyonu Üyesi Prof. Fikret Nafi Çoksöyler ile geleneksel gıdaların ekonomiye katkısı ve gıda üretimi ve tedarik zincirinde tekelleşmenin tüketici yönünden risklerini konuştu.
Türkiye'nin geleneksel gıda yönünden son derece zengin bir ülke olduğunu söyleyen Prof. Fikret Nafi Çoksöyler, bunun Türkiye'nin Cumhuriyet'e kadar çok kültürlü bir ülke oluşuyla ilgili olduğunu belirtti.
Çoksöyler şöyle devam etti:

"Çok kültürlü ülke oluşu Türkiye’nin çok farklı dini inanış, kültürel ve etnik kökenden insanların birikimlerini aynı yerde toplaması ve birbirlerini etkileyerek, birbirlerinin bilgilerini geliştirmesiyle ilgiliydi. Bu etki Türkiye’de müthiş bir geleneksel gıda altyapısı oluşturdu. Geleneksel gıdaların öneminin 2000’li yılların başında farkına vardık, Batı’da hareket başladığı için, o konuda konuşmaya başladık. Endüstriyel üretilmiş gıdaların arasında kaybolma riski başlıyor, gençlerin tanımama riski başlıyor. Biz de kaybolma engellensin diye bir sempozyum düzenledik, benim başkanlığımda, Tarım Bakanlığı, Gıda Mühendisleri Odası Başkanlığı ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin katılımıyla. Amaç tamamen o ürünleri kayıt altına almak, envanterlerini çıkarmak. Ama bu bir sempozyumla olacak iş değil. Hala ulaşılmamış geleneksel gıdamız var."

Yorum yaz