TÜRKİYE

İsveç'in NATO üyeliği TBMM'nin gündem yoğunluğuna göre işleme alınacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin protokolü TBMM’ye gönderdi. Protokol Meclis Başkanının imzası ile Dışişleri Komisyonu’na gönderilecek. Komisyon kendi takvimi kapsamında protokolü gündemine alacak. Kaynaklar protokolün 2024’ten önce gündeme gelmesinin zor olduğunu belirtiyor.
Sitede oku
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolünü imzaladı. İletişim Başkanlığı, dün akşam saatlerinde yaptığı paylaşımda İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanarak TBMM’ye sevk edildiğini duyurdu.
Şimdi üyelik protokolünü, TBMM’de iki aşamalı bir süreç bekliyor. Protokol önce Meclis Başkanlığı tarafından yasa teklifi haline getirilecek. Bu teklif, Dışişleri Komisyonu’na sevk edilecek. Böylece yasa teklifine dönüşen protokolün, Meclis’teki ilk durağı Dışişleri Komisyonu olacak. Komisyonda teklife ilişkin Dışişleri Bakanlığı’nca milletvekillerine kapsamlı bir sunum da gerçekleştirilecek. Teklifin, komisyonun ardından Genel Kurul’da ele alınacak. Teklifin resmiyet kazanması için Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanması gerekiyor.

Erdoğan: Karar TBMM’nin

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce yapmış olduğu açıklamada “Amerika'nın biliyorsunuz parlamentosu var, bizim de parlamentomuz var. Parlamentomuzun içerisinde de bir yapı var. Cumhur İttifakı olarak bizim de bir yapımız var. Cumhur İttifakı olarak aramızda tabii ki görüşmelerimizi yapacağız. Ona göre de parlamentoya müracaatımızı da bu arada yapıp, parlamentomuz nasıl bir takvim belirlerse, onu da orada takip edeceğiz” sözleri ile kararı TBMM’nin vereceğini belirtmişti.

Bahçeli: Bu şartlarda 'evet' diyemeyiz

MHP Lideri Devlet Bahçeli Eylül ayında toplanan MHP Merkez Yönetim Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamalarda İsveç’in NATO üyeliğine şu şartlar altında Milliyetçi Hareket Partisi’nin olumlu bakması ise eşyanın tabiatına bütünüyle aykırıdır. Türkiye Cumhuriyeti tam bağımsızdır. Cumhuriyet’in yeni yüzyılında iç ve dış kaynaklı tüm kamburlardan kurtulmak milli gayemizdir” ifadelerini kullanmıştı.

Teklifin gündeme gelmesi İsveç’in tutumuna bağlı

Meclis kaynakları TBMM Dışişleri Komisyonu’nun önünde biriken dosyaların bulunduğunu aktarırken, İsveç için öncelik değerlendirmesi yapacağını söyledi. Türkiye’ye verdiği taahhütleri defalarca çiğneyen İsveç’in, NATO’ya katılımına yönelik yasanın 2024’e kadar gündeme gelmesinin zor olduğu belirtiliyor.
Mecliste Perşembe gününden itibaren bütçe mesaisinin başlaması planlanıyor. AK Parti kaynakları ise teklifin hızlı bir şekilde meclis gündemine gelmeyeceğini, İsveç’in tutumun takip edileceğini belirtti.
DÜNYA
İsveç: Hamas'a sempati duyan kişiler sınırdışı edilebilir
Yorum yaz