SEYİR HALİ

Az uyuduğumuz için mi depresyona giriyoruz?

Ali Çağatay, Seyir Hali'nde uykunun depresyon ile ilişkisini ele aldı. The Guardian'daki bir makaleden yola çıkan Çağatay, "Az uyuyorsanız depresyona girme olasılığınız fazla. Uykularınızın düzenli olması ve minimum 6 saat uyumanız gerekiyor" dedi.
Sitede oku
Ali Çağatay, Seyir Hali'nde günün öne çıkan haber başlıklarını değerlendirdi.
İngiliz medyasından The Guardian, uyku ile depresyon arasındaki ilişkiyi araştıran bir çalışma yayımladı. Ali Çağatay, Seyir Hali'nde bu çalışmayı değerlendirdi.
Çağatay şunları söyledi:
"Diyelim ki sabahları erken uyanıyorsun ya da gece geç saatlere kadar uyuyamıyorsunuz. Uyuyamadığınız için depresyona giriyor olabilirsiniz ama, tıp diyor ki, 'Aslında uyuyamadığınız için depresyona girmiyorsunuz, siz zaten genetik olarak depresyona meyillisiniz o yüzden uyuyamıyorsunuz'. Guardian'daki makaleye göre, geceleri sürekli az uyku depresif semptomların öncüsü oluyor. Hangisi hangisini tetikliyor diye düşünüyorsanız, az uyku depresif sendromları tetikliyor. Britanyalı araştırmacılar ortalama 60'lı yaşlardaki 7146 kişinin genetik ve sağlık verilerini inceledi. Sonuçlara göre beş saat ya da daha az uyuyan kişilerde depresif belirtilerin görülme olasılığı 2,5 kat daha fazla. Buna karşılık depresif belirtileri bulunan kişilerde kısa uykunun görülme olasılığı 3'te 1 oranında daha fazla. Az uykunun depresif semptomlardan önce geldiğini, tersinin geçerli olmadığı belirlendi. Sebep az uyku. Az uyku uyuyorsanız depresyona girme olasılığınız fazla. Bu yüzden uykularınızın düzenli olması lazım ve minimum 6 saat uyumanız gerekiyor. Biz 3 yıldır minimum, maksimum şaşırdık, 5 saatten fazla uyuyamıyoruz, yoğun bir depresyon içindeyiz!"
Yorum yaz