ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), 7 Temmuz'da düzenlediği insansız hava aracı (İHA) saldırısının IŞİD'in Suriye'nin doğusundaki lideri Usame el Muhacir'in öldürülmesiyle sonuçlandığını duyurdu.
Saldırının sivil ölümüne yol açtığına dair işaret bulunmadığını, bir sivilin yaralandığı haberinin değerlendirildiğini söyleyen, ama ABD ordusunun öldürülen kişinin Muhacir olduğunu nasıl doğruladığını belirtmeyen CENTCOM açıklamasında başka ayrıntı verilmedi.
Medyaya konuşan Pentagon yetkilileri, Muhacir'in, saldırı sırasında Suriye'nin kuzeybatısında bulunduğunu ve Halep bölgesinde motosiklet kullandığını, ancak asıl faaliyet bölgesinin Suriye'nin doğusu olduğunu söyledi.
CENTCOM açıklamasında 7 Temmuz'da Suriye'nin batısında 'Rus askeri jetleri tarafından yaklaşık 2 saat boyunca taciz edilen' MQ-9 Reaper insansız hava araçlarının saatler sonra IŞİD liderini vurduğu ifade edildi.
ABD ile Rusya arasında karşılıklı suçlamalar
Cuma günü, ABD'li yetkililerin bölgedeki Rus savaş uçaklarının 'Amerikan İHA'ları etrafında güvenliksiz ve taciz edici uçuşlar gerçekleştirdiği' iddiasıyla şikayette bulunduğu üst üste üçüncü gün oldu.
ABD'li yetkililer, İHA'ların önceki uçuşlarda silahsız olduğunu, ancak cuma günü Muhacir'i avlarken silah taşıdıklarını söyledi.
Diğer yandan Şam'ın davetiyle Suriye'de bulunan Rusya da ABD'yi sürekli olarak 'Suriye’de uçuş güvenliği yükümlülüklerini ve çatışmasızlık protokollerini ihlal etmekle' suçluyor.
Rusya: ABD sistematik ihlal içinde
Son olarak Rusya'nın Suriye Uzlaşma Merkezi, Rusya ile Suriye ordularının yarın sona erecek 6 günlük ortak eğitim tatbikatları sırasında ABD'nin İHA'larının 'çatışmasızlık protokollerine yönelik sistematik ihlallerinin devam ettiğini, ihlallerin Suriye’nin kuzeyinde ortak Rusya-Suriye tatbikatının hayata geçirilmesiyle ilgili uçuşlara kapalı bölgede gerçekleştiğini' duyurdu.
Merkez Başkanı Tuğamiral Oleg Gurinov da Moskova'nın ABD liderliğindeki koalisyonun Suriye'nin kuzeyindeki İHA uçuşlarından endişe duyduğunu ve bunları iki ordu arasındaki çatışmaları önlemek için tasarlanmış 'protokollerin sistematik ihlalleri' olarak nitelediğini söyledi.
ABD'nin bahanesi IŞİD
ABD yönetimi, ülke birlik ve bütünlüğüne zarar veren şekilde Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile işbirliği içinde Suriye'deki işgalini devam ettirmesini IŞİD'le savaşın devam ettiği mazeretiyle gerekçelendiriyor. Bu teze CENTCOM açıklamasında da yer verildi.
YPG'yi, PKK’nin Suriye’deki uzantısı olarak gören Ankara, bu yapıyla ilişkili SDG'nin de ‘terör örgütü’ olarak kabul edilmesini istiyor ve YPG ile SDG'ye silah verilmesine sert şekilde karşı çıkıyor. Ancak, başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor.
Diğer yandan Rusya ve İran'ın aracılığında Türkiye-Suriye ilişkilerini normalleştirme süreci devam ediyor.