İsveç devlet televizyonu SVT ve Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan İsveç Adalet Bakanlığı yetkilisi Ashraf Ahmed, İsveç hükümetinin 35 yaşındaki bir Türkiye vatandaşının Ankara'ya iade edilmesine karar verdiğini doğruladı.
'Türkiye'de uyuşturucu kaçakçılığı cezasını çekecek'
Adalet Bakanlığı Hukuk Kurulu Başkanı Ashraf Ahmed, "İsveç Yüksek Mahkemesi, söz konusu kişinin Türkiye'ye iadesine karar vermişti. Hükümet de bu kararı onadı" dedi.
Ahmed, Ankara'nın, iade konusu kişinin 'Türkiye'de uyuşturucu kaçakçılığı cezasını çekmesini' istediğini söyledi.
Türkiye'de şartlı tahliyenin ardından İsveç'e gitti
Türkiye'de 2013 yılında 'içinde uyuşturucu bulunan bir çanta taşıdığı' gerekçesiyle 4 yılı aşkın hapis cezasına çarptırılan erkeğin şartlı tahliye edildikten sonra İsveç'e gittiği, 5 yıldır İsveç'te yaşadığı, Türkiye'den savcılık talebi üzerine Ağustos 2022'de tutuklandığı belirtildi.
'HDP bağlantım var, PKK destekçisiyim' dediği iddiası
İsveç gazetesi Aftonbladet'e göre, sözkonusu kişi, ifadesinde, 'PKK'ye destek açıklamaları ve FETÖ gizli haberleşme programı ByLock'u indirmesi' durumundan ötürü Türkiye'ye iade edilmemeyi istemişti. AFP'ye göre Türk yetkililer tarafından aranmasının gerçek sebebinin 'Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile bağlantıları ve PKK'ya destek göstermesi olduğunu' iddia etti.
Mahkeme kararında, Türk savcıya 'terör örgütü' veya 'Türkiye cumhurbaşkanına hakaretle' bağlantılı devam eden soruşturmalar veya suçlamalar olup olmadığının sorulduğu ifade edildi.
PKK finansmanından ilk soruşturma
İsveç'te bu vakada Yüksek Mahkeme'nin iade kararını hükümetin uygulama kararının yanısıra 9 Haziran'da ilk defa bir kişiye PKK finansmanından soruşturma açıldığı haberi geldi.
'Bir Türkiye vatandaşına PKK’ye maddi destek verme suçlamasıyla soruşturma açıldığını, yanısıra yasadışı silah bulundurma suçlaması yöneltildiğini' duyuran savcılık, bunun ülke tarihinde bir ilk olduğunu açıkladı.
İddianameye göre zanlı, 'PKK için para toplayan geniş bir ağın bir parçasıydı ve Almanya’da PKK üyeliğinden hapis cezası almış bir kişiyle de iletişim halindeydi'.
'NATO pazarlığına koz yapılmamasını umuyorum'
Adı açıklanmayan zanlının avukatı İlhan Aydın ise müvekkilinin zorla haraç aldığı ve PKK’yi finanse ettiği suçlamalarını reddedip "Müvekkilimin NATO müzakerelerinde bir kart olarak kullanılmamasını umuyorum" dedi.
Çarşamba günü Türkiye-İsveç görüşmesi var
Bugün iade açıklamasının ardından İsveç Dışişleri Bakanlığı, İsveç'in askıya alınan NATO başvurusunu görüşmek üzere çarşamba günü Türkiye'den yetkililerle bir araya gelineceğini duyurdu.
Ankara'nın talebi üzerine çıkarılan terörle mücadele yasanın 1 Haziran’da yürürlüğe girdiği İsveç’in NATO üyeliği henüz Türkiye ve Macaristan tarafından onaylanmadı.
Türkiye'deki seçimden sonra yine yeniden İsveç
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç’in PKK ile mücadelede Türkiye’ye verdiği sözleri yerine getirmediği ve ancak yerine getirdikten sonra üye olabileceğinde ısrarlı.
Ankara, Stockholm'den 'ya PKK ya da FETÖ bağlantısı' gerekçesiyle onlarca kişinin iadesini istiyor.
Rusya'nın komşusu Finlandiya Türkiye ile Macaristan'dan onay aldı
Rusya'nın Ukrayna özel harekatını başlatmasından üç ay sonra, Mayıs 2022'de, İsveç ile komşu Finlandiya, iki yüzyıllık tarafsızlığı ve askeri bağlantısızlığı sona erdirip NATO'ya katılma kararını açıklamıştı.
Finlandiya, Türkiye'nin itirazını kaldırmasıyla 4 Nisan'da NATO'nun 31. üyesi olmayı başardı.