SEYİR HALİ

Prof. Dr. Orhangazi: Türkiye ekonomisi istihdamsız büyüme politikasına çok benzemeye başladı

TÜİK’in açıkladığı işsizlik rakamlarının paralelinde Türkiye’de istihdamın artırılmasına yönelik politikaların izlenmediğini belirten Prof. Orhangazi, “Türkiye ekonomisinde büyümeyi sürdürecek, rant yaratacak, belli kesimlerin kar etmesini sağlayacak politikalar izleniyor” dedi.
Sitede oku
Radyo Sputnik’te Ali Çağatay’la Seyir Hali programına Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özgür Orhangazi konuk olarak Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son olarak açıkladığı işsizlik rakamlarını yorumladı.
Orhangazi, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Türkiye ekonomisi çok uzunca bir süredir yüzde 10 civarı ve üstündeki bir işsizlik oranıyla büyüyor. Geniş tanımlı işsizlik oranına baktığımızda içine tam zamanlı çalışmak isteyenleri ve de iş aramaktan umudu kesenler de eklendiğinde bu oran yüzde 20’lere kadar çıkıyor. İş gücüne katılım oranlarının da yüzde 50-53 oranında seyrelttiği hesaba katıldığında geniş tanımlı işsizlikten de daha yüksek bir işsizlik oranı karşımıza çıkıyor.”

‘İstihdama katılımı artıracak politikalarımız yok’

Türkiye’nin son zamanlarda istihdamsız büyüme üzerine politikalar izlediğini belirten Prof. Özgür Orhangazi, şu açıklamaları yaptı:
“İktisat literatüründe istihdamsız büyüme, iş yaratmayan büyüme gibi bir kavram vardır. Türkiye ekonomisi buna çok benzemeye başladı. İstihdama katılımı artırmaya yönelik bir çalışmamız ve politikamız olmadığı için ortada yanlış olarak nitelendirebileceğimiz bir politika da yok. Genel olarak Türkiye ekonomisinde büyümeyi sürdürecek, rant yaratacak, belli kesimlerin kar etmesini sağlayacak politikalar izleniyor.”

‘Türkiye’nin yapısal sorunlarından bir tanesi kadınlarda iş gücüne katılım oranının düşük olması’

Kadınların iş gücüne katılım oranlarının yeterli olmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Orhangazi cümlelerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin en büyük yapısal sorunlarından bir tanesi kadınlarda iş gücüne katılım oranının düşük olması. 2000’lerin sonu 2010’ların ortalarına kadar belli periyotlarda artış olmuş ama günümüzde bu oranın düştüğünü görüyoruz. Bu problem kadınlarda eğitim seviyesinin artmasına rağmen bu artan eğitim seviyesine tekabül edecek işlerin yaratılmamasından kaynaklanıyor. Eğitimli olmak artık fayda etmiyor.”
Yorum yaz