SEYİR HALİ

Kardiyoloji uzmanı Prof. Koylan açıkladı: ‘Birden gıda yüklemesi yapmak kalp krizine yol açıyor’

Ramazan ayı ile birlikte kalp krizi risklerinin arttığını belirten Kardiyoloji uzmanı Prof. Nevrez Koylan, “Ramazanda aniden uyanma, birden gıda yüklemesi yapmak, susuzluk ya da ani sinirlenmeler bir araya geldiği zaman kalp krizine yol açıyor” dedi.
Sitede oku
Radyo Sputnik’te Ali Çağatay’la Seyir Hali programına Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan konuk olarak Ramazan ayı ile birlikte oruçlu insanların yaşam tarzlarında değişiklikler olduğunu şöyle açıkladı:
“Ramazan ayı ile birlikte günlük alışkanlıklarımızda değişiklikler oluyor. Örneğin, sofralarımızdaki yemekler daha ağır olur, alınan sıvı miktarı düşer ve en önemlisi uyku düzeni bozulur. Özellikle uyku düzeni ve egzersiz olmadığı zaman bunlar hep sorun yaratır. Beslenme ve yaşam tarzındaki bu değişiklikler kalp krizi riskini artırır.”

‘Ramazan ayında şunlara dikkat etmek gereklidir’

Prof. Nevrez Koylan Ramazan ayı ile birlikte kalp sağlığını korumak için şu önerilerde bulundu:
“Ramazanda aniden uyanma, birden gıda yüklemesi yapmak, susuzluk ya da ani sinirlenmeler bir araya geldiği zaman kalp krizine yol açıyor. Bu yüzden Ramazan ayında şunlara dikkat etmek gereklidir:
- Sahurda tatlı, tuzlu, hamurlu ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak lazım
- Çay ve kahve tüketiminden kaçınmak lazım çünkü kafein susuzluğu artırır ve kişiyi gün içerisinde yorgun hissettirir
- İftar ve sahur arasındaki zaman diliminde en az 2 litre suyu zamana yayarak tüketmek gereklidir
- Mümkünse sahurdan sonra uyumayarak akşam erkenden yatmak önemlidir
- İftardan sonra hafif yürüyüşe çıkmak da çok iyi olacaktır.”
Yorum yaz