Avrupa'da enerji krizi

Macaristan: Rusya, TürkAkım’a dair güvence verdi

Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto, Moskova ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, “Başbakan Novak, Rusya tarafının yaptırımlara rağmen Türk Akım’ın kesintisiz işleyişini ve doğalgaz boru hattının bakımını tamamen tamamlamayı mümkün kılan tüm teknolojilere, bilimsel araçlara ve parçalara sahip olduğu konusunda bana güvence verdi” dedi.
Sitede oku
Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Moskova’da Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak ve Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom) Başkanı Aleksey Lihaçev ile görüştü.
Ziyaretin ardından açıklamada bulunan Szijjarto, Gazprom, geçen yıl anlaşmayı değiştirerek elde ettiğimiz, kışa hazırlık sırasında ihtiyaç duyulması halinde, uzun vadede belirlenen miktarın üzerinde doğalgazın, ağırlıklı olarak TürkAkım üzerinden alınıp teslim edilebileceği opsiyonunu elinde tutacak” ifadesini kullandı.
Fiyatlarda aşırı artışın olması durumunda belirli bir limitin üzerindeki ödemeleri erteleme olanağıyla ilgili anlaşmaya da varıldığını anlatan Macar bakan, Moskova ziyareti sırasında, Drujba boru hattı üzerinden transit edilen petrol sevkiyatıyla ilgili ödemeler konusunu da değerlendirdiklerini, bundan böyle Macaristan’ın doğrudan, boru hattının geçtiği Ukrayna’ya ödemeler yapacağını dile getirdi.

Szijjarto, Rosatom Başkanı Lihaçev’le Macaristan’da Pakş-2 nükleer güç santralinin yapımıyla ilgili konuları görüştüklerini ve bu süreç Batı yaptırımlarının kapsamına girmeyecek şekilde ilgili belgelere değişikliklerin yapılması konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.



‘Rusya, TürkAkım’a dair güvence verdi’

Szijjarto, “Başbakan Aleksandr Novak, Rusya tarafının yaptırımlara rağmen Türk Akım’ın sürekli ve kesintisiz işleyişini ve doğalgaz boru hattının bakımını tamamen tamamlamayı mümkün kılan tüm teknolojilere, bilimsel araçlara ve parçalara sahip olduğu konusunda bana güvence verdi” dedi.
Yorum yaz