Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Pekin'in merkezindeki Büyük Halk Salonu'nun dışında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u karşıladı ve elini sıktı.
İki lider, Çin ve Fransız bayraklarının sıralandığı devasa bir kırmızı halıda yürüyerek platforma çıktı ve iki ülkenin milli marşları çalındı.
Törenin ardından, Şi ve Macron'un başkanlığındaki Çin ve Fransa heyetleri, Büyük Halk Salonu'nda görüşmelere geçti.
Görüşmelerden CCTV'nin aktardığı haberlere göre Şi, Çin ile Fransa'nın olumlu ve istikrarlı ilişkileri olduğunu söylerken, "Bugün dünya derin tarihsel değişimlerden geçiyor" vurgusunu yaptı.
Macron ise Şi'ye "Rusya'nın aklını başına toplaması ve herkesin müzakere masasına oturtulması konusunda size güvenebileceğimi biliyorum" dedi.
Şi'den önce Başbakan Li Çiang (Qiang) ve Çin Halk Kongresi Daimi Komite Başkanı Zhao Leji ile görüşen ve "Bu sıkıntılı zamanlarda Çin ile Fransa arasındaki diyalog önemli. Ortak bir analizi paylaşma ve ortak bir yol oluşturma yeteneği esastır" mesajını veren Macron, Twitter'da da şu mesajı paylaştı:
"Çin'in barışın inşasında önemli bir rolü olduğuna eminim. Bunu ele almak ve ileriye götürmek için geldim. Devlet Başkanı ŞI Cinping ile ticaret, iklim, biyolojik çeşitlilik ve gıda güvenliği hakkında da konuşacağız"
AB Komisyonu Başkanı'yla üçlü görüşme
Görüşmelerin ardından iki liderin basın toplantısı düzenlemesi ve sonrasında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in katılımıyla üçlü görüşmeye geçmesi planlanıyor. Akşam Macron'un onuruna devlet yemeği de verilecek.
Batı, Çin'i Rusya'dan uzaklaştırma çabasında
Avrupa, ABD'nin dayatmasıyla Ukrayna üzerinden Rusya'ya karşı vekalet savaşı yürütülmesinin bedelini özellikle ekonomik açıdan ağır öderken, Fransa lideri, 'Ukrayna'da barış için Rusya'ya baskı yapmada Çin'den medet umma' görüntüsü altında Pekin'e gitti.
Nitekim dün ayağının tozuyla Fransa'nın Pekin Büyükelçiliği'nde yaptığı konuşmada 'Ukrayna'da barışa giden yol bulunmasında Çin'in önemli bir rol oynayabileceği' mesajını veren Macron, ABD'nin 'Çin'in Rusya'dan uzaklaşması' taleplerine aracılık rolünü de üstlendi.
Geçen ay Şi, Mao'dan beri bir ilke imza atıp üst üste üçüncü kez seçilmesinin ardından, ilk yurtdışı ziyaretini Moskova'ya düzenledi. Çin liderinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le çok kutuplu yeni dünya düzenini inşa etmeye yönelik bildiri ve anlaşmalara imza atması ve vedalaşırken “Yüzyıldır gerçekleşmeyen bir değişim geliyor. Ve bu değişimi birlikte yönlendiriyoruz" demesi, Batı'da alarma zilleri çaldırdı.