‘Siyasi Partiler Yasası değiştirilmeli’
“Türkiye’de demokrasiyi inşa etmek istiyorsanız öncelikle Siyasi Partiler Yasası’nı değiştireceksiniz. Milletimiz çok rahatlıkla kendi vekilini, kendi yerel yöneticisini seçebilsin. Parti içi demokrasi yok. Atama ile, tayin ile olur mu? Tüm siyasi partilere bakıyorum; 17-18 bin insan başvuru yapmış. 18 bin insanın içinde 600 kişi seçeceksiniz. Neye göre seçeceksiniz? Partilerin genel merkezleri karar veriyor. Bunu ortadan kaldırmak lazım. CHP de 50+1’den kaynaklı haklı olarak ittifaklar olacak, 4-5 parti belki aynı listeden girilecek, bundan dolayı da CHP bu yöntemi uygulayamadı. Bu yöntem uygulanmadığı sürece demokratik bir mekanizma işlemiş olmaz. Şu anda parlamentoda milletvekilleri etkisiz, yetkisiz hale getirildi. Tamamen adeta bir el kaldır, el indir makinesi haline döndü. Bu değişirse partiler de rahat edecek, siyaset yapmak isteyen insanlar da.”
‘Listenin tamamına genel başkanımız karar verecek’
‘İktidara yürüyoruz’
“Biz iktidara yürüyoruz, buna çok inanıyorum. Sahada görmüş olduğum tablo bu. Sayın genel başkanımızın cumhurbaşkanı olacağına da inanıyorum. Bizim yapmış olduğumuz, bize gelen araştırmalar, benim en azından Türkiye coğrafyasındaki 603 muhtarla yapmış olduğum çalışmada sayın genel başkanımız yüzde 60’a gidiyor. Bizim milletimiz son derece sağduyulu. Reyini kullanırken çok dikkatli kullanır, nasıl kullanacağını bilir. Sayın genel başkanımızın cumhurbaşkanı olacağı bir ortamda genel merkez yöneticilerinin alelacele gidip başvuru yapmaları da doğrusu bizim geleneklerimize çok uygun olmadı. Onun da altını çizerek söyleyeyim.”
‘TİP büyük şehirlerde sürpriz bir çıkış yapabilir’
“Bence Millet İttifakı’nın şuan hesaplayamadığı Türkiye İşçi Partisi etkisi var. Hem popüler isimleri öne çıkardılar hem heyecanlılar, gençler, ataklar. HDP’den de biraz uzaklaştılar. Eleştirilere sebep oluyordu, bu durumu açıklama ihtiyacı duyuyorlardı. TİP’in özellikle büyük şehirlerde sürpriz bir çıkış yapabilme ihtimali yüksek gözüküyor. Bir oy Kılıçdaroğlu’na, bir oy TİP’e kampanyası özellikle sosyal medyada öne çıkıyor. Bu durum Millet İttifakı’nın büyük şehirlerdeki beklentisini etkileyecektir diye düşünüyorum.”
‘TÜİK ve İTO’nun enflasyon verilerinde ciddi farklar var’
“Tüketici enflasyonu içinde bazı grupları ısrarla TÜİK düşük gösteriyor. Bunlardan birisi gıda. Nedense örneğin gıdada TÜİK’in fiyatları daha az artıyor. Bunun farkına varıldığında TÜİK’e sorular yöneltildi. Sonra TÜİK madde düzeyindeki verileri kaldırdı. En son benim dikkatimi çeken giyim enflasyonu. İstanbul Ticaret Odası’nın en son Mart’ta giyim enflasyonu yüzde 76. TÜİK’e bakıyoruz; yüzde 17,27. Yani TÜİK şöyle bir şey yapıyor; bir yerde fiyatları enflasyonu daha düşük gösterecek veriler yayınlıyor. Ben bunun üzerine ayrıntılarına baktım. İTO’nun enflasyonu bir kalem hariç hepsinde artış gösteriyor. TÜİK’te ise her şeyde eksi. Bu açıklamaya muhtaç. Dikkatimizi çeken diğer tüm enflasyon göstergeleri karşısında enflasyonu düşük göstermesi. Diğer enflasyon göstergeleriyle ne kadar uyum var kontrol etmeleri gerekir. Böyle çok büyük farklılık varsa bunu şu nedenle oluyor diye açıklamaları gerekir.”