ANLAT BANA

Prof. Hurşit Güneş: Kiralardaki artış yüzde 25 diye hesaplanıyor, gerçekte yüzde 100’ün üzerinde

Türkiye ekonomisini değerlendiren Prof. Hurşit Güneş, ‘Hem kamu maliyesinde hem de dış ticaret dengesinde olağanüstü bir açık ortaya çıktı. Çok vahim bu. Bir süre sonra döviz problemi yaratır’ dedi.
Sitede oku
Radyo Sputnik’te yayınlanan Meliha Okur’la Anlat Bana programına iktisatçı Prof. Hurşit Güneş katıldı.
Türkiye’de hayat pahalılığı ile mal ve hizmetlerin fiyatlarını değerlendirirken soğan fiyatlarının önemli bir kavrama noktası olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Prof. Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘Soğan konusu önemli. 2019 yerel seçimleri zamanında bir televizyon programında tartışmaya girmiştim. Bu seçimlerin muhalefet tarafından kazanılmasının mümkün olmadığını ve İstanbul’un AK Parti’nin kalesinin olduğun söyleyenlere karşılık ben de soğanın 5 lira olduğunu ve bu dediklerinin gerçekleşemeyeceğini söylemiştim. Günümüzde 1 kilo soğan 20-30 lira. 20 lira olduğunu kabul edersek, o yıllardan bugüne yüzde 400 artmış demek. Olağanüstü bir artış bu. Kıymanın kilosunun 200 lira olduğu bir ortamda biraz soğan kavurup, içine patates ve kıyma ekleyerek yemek yapsak çok maliyetli bir hal alır.’

Prof. Hurşit Güneş: Kiralardaki artış yüzde 25 diye hesaplanıyor ama gerçekte yüzde 100’ün üzerinde

TÜİK verilerinin açıkladığı enflasyon rakamları ile devam eden Güneş, ‘Geçen yıl TÜFE yüzde 60’lar civarındaydı. Aslında doğrusu şu; TÜFE doğru hesaplanmıyor çünkü kira artış oranına bakarsanız aynı oranda artmadığın görürsünüz. Kiralardaki artış yüzde 25 diye hesaplanıyor ama gerçekte yüzde 100’ün üzerinde bir artıştan bahsedebiliriz. ENAG’ın açıkladığı veri ise TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranının tam 2 katı’ sözlerini dile getirdi.
Ocak 2022 başında dış ticaretin 117,2 milyar dolar açık verdiğinin vurgulayan Güneş, sözlerini şöyle tamamladı:
‘İkili açık diye belirtebileceğimiz bir durum var. Hem kamu maliyesinde hem de dış ticaret dengesinde olağanüstü bir açık ortaya çıktı. Çok vahim bu. Bir süre sonra döviz problemi yaratır. Merkez Bankası eksi 44 milyar dolar döviz rezervi ile gidiyor. Döviz krizine doğru sürüklenmiş durumdayız. İndi dediğimiz enflasyon tekrar daha büyük bir hortlamayla üç hanelere sıçrayabilir. Türkiye’de ne yazık ki, enflasyonla mücadele programı yok. Bir taraftan KKM ile açık yaratıyorlar, bir taraftan da seçim nedeniyle popülist söylemlerle para saçıyorlar. Dolayısıyla bu bütçenin iler tutar tarafı kalmamıştır. ‘Parasal sıkılaştırma yerine parasal bollaştırma yaparsanız enflasyon düşer’ diye de bir teori yok. Enflasyon patladı. Kuru tutarak disipline edebileceklerini zannettiler. İrili ufaklı ülkelerle de swap anlaşmaları ile 3-5 milyar dolar dilenerek rezerv yapmaya çalıştılar. Ama olmadı. Pazarda sebze meyve fiyatlarına bakarsanız gerçek enflasyonu hissedersiniz. Dar gelirlinin rahatça yaşamını idame ettirebilmesi çok güç. Mutluluk üzerine yapılan araştırmalarda ortalama Türk insanı çok altlarda yer alıyor ve bu çok acıklı bir durum.’
Yorum yaz