Ukrayna krizi

Rusya: Kuzey Akım sabotajına dair Almanya, Danimarka ve İsveç'le yapılan yazışmaları BM'ye sunduk

Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy, Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarına yönelik sabotajlarla ilgili soruşturma hakkında Almanya, Danimarka ve İsveç'le yapılan yazışmaların kopyasını BM Genel Kurulu ve Güvenlik Konseyi'ne sunduklarını belirtti.
Sitede oku
Rusya'nın BM Daimi Temsilciliği, geçen hafta kamuoyuna duyurduğu gibi sabotajlar hakkında Almanya, Danimarka ve İsveç'le yapılan yazışmaların kopyasını BM'ye sundu.
Telegram hesabından açıklama yapan Polyanskiy, "Belgeler, BM'deki meslektaşlarımızı, soruşturma sırasında bu ülkeler tarafından bize bilgilendirme yapıldığına dair iddiaların gerçek dışı olduğunu ikna etme imkanı sunacak" dedi.
Polyanskiy, belgelerin Kuzey Akım'daki patlamalar hakkında BM himayesinde soruşturma komisyonu kurulmasını öngören BM Güvenlik Konseyi karar taslağıyla ilgili çalışma kapsamında paylaşıldığını kaydetti.
Ukrayna krizi
Rusya: Kuzey Akım sabotajına dair Almanya, Danimarka ve İsveç'le yapılan yazışmaları yayınlayacağız
Rusya'nın ortak soruşturmaya katılmasına izin verilmediğini ve bilgi almasının engellendiğini kaydeden Polyanskiy, "Moskova'ya neler yaptıklarına dair yazılar gönderiyorlar ve işlerine karışılmamasını söylüyorlar. Şeffaf olmak için tüm bu yazışmaları çok yakında yayınlayacağız" açıklamasını yapmıştı.
Polyanskiy, bazı Batılı ülkelerin soruşturmayı gereksiz gördüğünü ve BM Genel Sekreteri'ne soruşturma komisyonu kurma çağrısı yapan Rus tasarısıyla ilgili çalışmalara katılmak istemediğini vurgulamıştı.

'İsveç, Rusya'nın Kuzey Akım sabotajlarını ortak soruşturma talebini reddetti'

Öte yandan New York'taki bir diplomatik kaynak, Sputnik’e verdiği demeçte İsveç savcılığının Rusya'nın Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarına yönelik sabotajların soruşturulması için ortak bir grup oluşturulması talebine ‘ilgi göstermediğini’ söyledi.
Diplomatik kaynak ayrıca, Rus yetkili makamlarının, gaz boru hatlarındaki hasarın olduğu yerden parçaların toplanıp toplanmadığı, hasarın nedenlerini belirlemek için çalışmalar yapılıp yapılmadığı, özellikle de borularda patlayıcı kalıntı bulunup bulunmadığına ilişkin sorular yönelttiklerini, ancak bu sorulara, aslında herhangi bir belge sunmayı reddetmeyi içeren resmi yanıtlar aldıklarını kaydetti.
İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strömmer’in “Yerine getirilmesi devletin güvenliğine yönelik bir tehdit içeriyorsa bu konudaki hukuki yardım talebi reddedilmelidir” şeklinde yanıt verdiğine dikkat çeken kaynak, “Böylece, Danimarka, İsveç ve Almanya'nın soruşturmanın işleyişi hakkında Rus tarafını bilgilendirdiği şeklindeki açıklamalarının gerçekle örtüşmediği aşikar ve belgelenmiştir” ifadelerini kullandı.
Yorum yaz