İklim aktivisti Greta Thunberg ve yerli Sami kökenli aktivistler, Norveç'in batısındaki Fosen bölgesinde rüzgâr türbinlerine karşı düzenledikleri protestoyu genişletti.
Bölgede bir yıldan uzun bir süre önce verilen mahkeme kararına rağmen ren geyiği çobanlarının arazisinde bazı rüzgâr türbinleri hala faaliyette.
İklim aktivistleri, enerji bakanlığına girişi engelleyen protestolarını Maliye Bakanlığı'nı da kapsayacak şekilde genişletti.
Sami kökenli müzisyen ve aktivist Ella Marie Haetta Isaksen, "Bugün devleti kapatıyoruz" dedi.
Polis yetkilileri, Maliye Bakanlığı kapısındaki 9 kişinin uzaklaştırıldığını duyurdu.
Aktivistlerden Petrol ve Enerji Bakanı'na yanıt: Aynı saçmalıklar
Bununla birlikte Petrol ve Enerji Bakanı Terje Aasland, çoğu geleneksel Sami kıyafetleri içinde eylemcilere yanıt verdi. Hükümetin konuyla ilgili olarak yeni bir karara varacağını söyleyen Aasland ancak henüz detay vermeyeceğini belirtti. Aasland, bakanlığı önünde oturan eylemcilere, "Yerli halkların haklarına saygı duyuyorum" mesajı verdi.
Aktivistlerden Isaksen ise "Orada oturup aynı saçmalıklardan bahsetmenize dayanamıyorum. Geçmişte ve halihazırda insan haklarının ihlal edildiğini kabul etmediğiniz müddetçe sizinle konuşmaya başlayamayız" yanıtı verdi.
Aktivistlerden Isaksen ise "Orada oturup aynı saçmalıklardan bahsetmenize dayanamıyorum. Geçmişte ve halihazırda insan haklarının ihlal edildiğini kabul etmediğiniz müddetçe sizinle konuşmaya başlayamayız" yanıtı verdi.
Norveç'in en yüksek mahkemesi, geçen yıl oybirliğiyle 151 türbinin inşası için verilen kamulaştırma ve işletme izinlerinin geçersiz olduğuna karar vermişti.
Norveç, İsveç ve Finlandiya’nın yerlileri Samiler
Daha önce 'Laplar' olarak bilinen ancak bu ismin aşağılayıcı olduğunu düşünen Samiler, Norveç, İsveç ve Finlandiya’nın yerlileri olarak biliniyor.
Sami kültürünün merkezinde, kimliklerinin devamı için hayati öneme sahip olan ren geyiği besiciliği bulunuyor. Besicilik alanlarının azalması ve çevre tahribatı, Samilerin yaşamlarını idame ettirmelerinin önündeki en büyük engel olarak görülüyor.
2. Dünya Savaşı’ndan sonra bulundukları ülkelerde Samilere yönelik ırkçı uygulamalar görülmeye başlanırken, Sami dili konuşanların çocuklarının zorla yatılı okullara alındığı ya da kötü muameleye maruz kaldığı kaydediliyor.
Samiler, bugün Finlandiya’da seçilmiş parlamento, dil ve kültür haklarına sahipken yaşadıkları toprakların tam kontrolü Samilere ait değil.
Finlandiya, geçmişte yaşananlardan ötürü Samilerden özür dilemezken, Norveç ve İsveç 1990’larda kötü muamele nedeniyle yerli topluluktan özür dilemişti.