Çin resmi haber ajansı Şinhua'ya konuşan Alşaa'daki acil durum yönetimi yetkilisi, bugün öğleden sonra açık ocak kömür madeninde meydana gelen faciayla ilgili önsoruşturmada, 50'den fazla kişinin madende mahsur kaldığı sonucuna varıldığını söyledi.
İlk etapta madenden çıkarılan 3 kişinin 2'sinin ölmüş olduğu belirtildi.
Kuyunun geniş kesiminde çökme
2 ölü, 6 yaralı, 53 kayıp olduğunu aktaran devlet yayın kuruluşu CCTV, Şincing şirketi tarafından işletilen bir kuyunun geniş kesiminde çökme meydana geldiğini, çok sayıda personel ve aracın toprağın altında kaldığını aktardı.
Şi: Kurtarmak için elinizden gelen her şeyi yapın
CCTV'nin bildirdiğine göre yetkililere 'kayıp insanları aramak ve kurtarmak için mümkün olan her şeyi yapmaları' talimatını veren Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, yetkililerin 'kayıpları kurtarıp yaralıları tedavi etmek, insanların can ve mal güvenliği ile genel toplumsal istikrarı korumak için tüm güçlerini kullanmaları gerektiğini' belirtti.
8 kurtarma ekibi gönderildi
Devlet medyasına göre 330'dan fazla personelden oluşan 8 kurtarma ekibi, 100'den fazla kurtarma ekipmanıyla birlikte bölgeye gönderildi.
Maden güvenliğinde ilerlemeye rağmen
Çin'deki maden güvenliği büyük felaketlerin ardından son yıllarda iyileşti. Ancak sektörde güvenlik protokolleri genellikle gevşek uygulandığından, özellikle geri kalmış ücra bölgelerde hala sık sık kazalar meydana geliyor. Aralık 2022'de kuzeybatı bölgesi Sincan'da çöken altın madeninde yeraltında çalışan yaklaşık 40 işçiden 22'si kurtarılmış, mahsur kalan 18'inin akıbeti medyaya yansımamıştı. 2021'de kuzeydeki Şanşi bölgesinde bir kömür madeninde sular altında kalan 20 işçi kurtarılırken 2'si öldü.
İç Moğolistan, Çin'de kömür ve diğer madenlerin çıkarılması açısından çok önemli bir bölge. Ancak madenciliğin bölgenin dağları, bozkırları ve çöllerini mahvettiğine dair eleştiriler de yapılıyor.