Putin, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma ve üst kanadı Federasyon Konseyi'nden oluşan Federal Meclis'teki yıllık konuşmasında "Yeni Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması’na (START) katılımımızı askıya alıyoruz ama anlaşmadan çekilmiyoruz" demişti.
Rusya liderinin açıklamasını değerlendiren Stoltenberg, "Rusya'nın Yeni START'taki katılımını askıya alma kararından dolayı üzüntü duyuyorum. Rusya'yı bu kararını yeniden gözden geçirmeye ve mevcut anlaşmaya uymaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.
Stoltenberg, Putin'in kararıyla birlikte 'tüm silah kontrol mimarisinin' çöktüğünü savunarak "Silahların daha fazla, silah kontrolünün daha az olduğu bir durum, dünyayı daha tehlikeli bir yer yapar" dedi.
AB: Karar, uluslararası güvenlik sistemini çökertiyor
Putin'in kararıyla ilgili Batı'dan bir diğer açıklama Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından yapıldı.
Putin'in kararının Soğuk Savaş sonrası kurulan uluslararası güvenlik sistemini çökerttiğini öne süren Borrell, bu kararın ardından uluslararası güvenlik alanındaki yeni önlemler düşünülmesi gerektiğini savundu.
ABD: Son derece talihsiz ve sorumsuzca
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, açıklamasında Moskova'nın kararının 'son derece talihsiz ve sorumsuzca' olduğunu ancak ABD'nin bu konuyu konuşmaya hazır olduğunu söyledi.
Bölge ziyareti kapsamında Yunanistan'da bulunan Blinken, ABD'nin Atina Büyükelçiliği önünde basın mensuplarına verdiği demeçte "Dünyada ya da ilişkilerimizde olup bitenlerden bağımsız olarak Rusya ile stratejik silahların sınırlandırılması konusunu her zaman konuşmaya hazırız" dedi.
Blinken, "Rusya'nın New Start'a katılımını askıya aldığını duyurması son derece talihsiz ve sorumsuzca" iddiasında bulundu.
Bakan, "Rusya'nın gerçekte ne yapacağını dikkatle izliyor olacağız. Elbette her halükarda kendi ülkemizin ve müttefiklerimizin güvenliği için uygun şekilde konumlandığımızdan emin olacağız" diye ekledi.