- Yeni Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması’na (START) katılımımızı askıya alıyoruz ama anlaşmadan çekilmiyoruz.
- Karada konuşlanmış yeni stratejik silah sistemlerinin muharebeye hazır duruma geçmesi konusunda geçen hafta kararname imzaladım.
- NATO, şubat ayında Rusya’dan stratejik silahlara ilişkin anlaşmaya geri dönmesini istedi. Askeri tesislerimizi de denetlemek istiyorlardı. İçinde bulunduğumuz bu çatışma hâli düşünülecek olursa bu çok saçmaydı. Zira bizim denetim gerçekleştirmemize izin vermiyorlardı. (…) ABD ile NATO, amaçlarının Rusya’yı stratejik olarak yenilgiye uğratmak olduğunu açıkça söylüyorlar. NATO, Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’nın tarafı olmak istediğini söylüyor. Bu bizim için uygun ancak bunun için geç kalındı, zira NATO içerisinde birden fazla nükleer güç bulunuyor. (…) Stratejik silahların azaltılması anlaşmalarından birincisi SSCB ve ABD tarafından 1991’de yapıldı, bu dönemde durum tamamıyla farklıydı: ilişkilerimiz, SSCB ve ABD’nin birbirlerini düşman olarak görmedikleri bir düzeydeydi. Hepsi geçmişte kaldı. İlişkilerimiz kötüleşti. Bu ABD sayesinde oldu, zira her şeyin ABD modeline göre olduğu ve sadece bir efendinin bulunduğu dünya düzenini kendileri inşa etmek istedi. İstedikleri, başka ülkelerin çıkarlarını yok sayarak, İkinci Dünya Savaşı sonrasında oluşmuş ilişkiler sistemini bozmaktı. 1945’ten sonra işler değişti. Ancak dünya düzenini, ABD’nin egoistçe çıkarları üstünden şekillendirmek kabul edilemez bir şey. Dahası şimdi de bize ültimatomlar veriyorlar. Bu koşullarda söylemem gerek ki Rusya, Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’nı askıya alma kararı almıştır. Anlaşmadan çıkmıyoruz, onu askıya alıyoruz. Anlaşmaya geri dönmeden önce Fransa ve İngiltere’nin potansiyelini değerlendirmemiz gerekecek. (…) ABD’deki bazı figürler, nükleer silahlarını test etmeyi düşünüyor. ABD bu testleri gerçekleştirirse biz de aynısını yapacağız. Küresel eşitliğin yok edilebileceğine ilişkin yanılsamaya kapılmalarını istemeyiz.
- Batı'dan Ukrayna'ya ne kadar daha uzun menzilli sistemler gelirse, biz de tehdidi sınırlarımızdan o kadar uzaklaştırmak zorunda kalacağız. Batı'nın amacı Rusya'ya stratejik yenilgi yaşatmak. Bizi ortadan kaldırmak. Biz bunların hepsini anlıyoruz. Söz konusu olan ülkemizin mevcudiyeti. Fakat onlar, Rusya'yı muharebe sahasında yenmenin imkansız olduğunu anlamamış olamazlar, bu nedenle de enformasyon saldırıları düzenliyorlar. Hedef olarak genç nesli seçiyorlar.
- ABD’nin nükleer deneme yapmaya karar verme olasılığına karşı Rusya Savunma Bakanlığı ve Rosatom’un da Rus nükleer silahlarıyla deneme gerçekleştirmeye hazır olmaları gerekiyor. Tabii ki bu denemeyi ilk gerçekleştiren biz olmayacağız, fakat ABD nükleer deneme yaparsa, biz de yapacağız.
- (Modern Rusya, şimdiye dek nükleer deneme gerçekleştirmedi. Son nükleer deneme SSCB döneminde 1990’da gerçekleştirildi. ABD ise son nükleer denemesini 1992’de gerçekleştirdi. Birleşmiş Milletler raporlarına göre ABD 1945-1992 yıllarında 815 nükleer deneme gerçekleştirdi. Sovyetler Birliği ise 1949-1990 yıllarında 496 deneme gerçekleştirdi.)
Rusya ile ABD, ellerinde bulundurdukları nükleer silahların sayısının belirli bir sınır içinde tutulmasını içeren Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması’nın üçüncüsünü 2010’da imzaladı. Geçerlilik süreci 10 yıl olan söz konusu anlaşma daha sonra 5 yıl için uzatılabilecekti. Nitekim Rusya Devlet Başkanı Putin, 2011’de yürürlüğe giren söz konusu anlaşmanın 5 yıl daha uzatılmasına 2021’de onay verdi. Bu, askıya alınmamış olsa, anlaşmanın 2026’ya dek yürürlükte kalacağı anlamına geliyordu.
Rusya ile ABD arasında yürürlükte kalan son büyük silah kontrol anlaşması olan Yeni START, önceki ABD Başkanı Donald Trump'ın süreyi uzatma müzakereleri sırasında Çin'i nükleer silah kontrol anlaşması imzalamaya çekmeye çalışması ve Pekin'den ret yanıtı alınca tüm müzakereleri sonlandırması yüzünden çökmenin eşiğine gelmişti.