Ukrayna krizi

Ukrayna'dan Türkiye ve Almanya dahil bir dizi ülkeye 'Leopard 2 tankları' çağrısı

Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov ve Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, ortak bir açıklama yayınlayarak envanterinde Leopard 2 tankları bulunan Türkiye ve Almanya ile bir dizi ülkeden söz konusu tankları Ukrayna'ya göndermelerini istedi.
Sitede oku
Reznikov ve Kuleba, ortak açıklamada, "İngiltere'nin Challenger 2 tanklarından oluşan ilk filoyu Ukrayna'ya teslim etme konusundaki cesur ve çok zamanlı kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak bu, operasyonel hedeflere ulaşmak için yeterli değil. Bu nedenle, başta Yunanistan, Danimarka, Kanada, Hollanda, Almanya, Norveç, Polonya, Portekiz, Türkiye, Finlandiya, İsveç olmak üzere envanterinde Leopard 2 tankları bulunan ülkelere sesleniyoruz" ifadelerini kullandı.
Ukrayna krizi
Medvedev'den uyarı: Nükleer güç Rusya'nın yenilmesi nükleer savaş sebebi olabilir
Almanya, Kiev'in defaatle talepte bulunmasına rağmen şimdiye dek Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarını sevk etmeyi reddetti.
Davos'taki Dünya Ekonomi Forumu'nda konuşan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Leopard 2 tanklarının Ukrayna'ya kısa süre içinde teslim edilip edilmeyeceğiyle ilgili soru karşısında, "Dost ve partner ülkelerle bu konuda işbirliği yapıyoruz. Tek başımıza hiçbir şey yapmıyoruz, tüm kararlar başta ABD olmak üzere bu meselede önemli rol oynayan müttefiklerle koordinasyon içinde alınıyor" yanıtını vermişti.
Süddeutsche Zeitung gazetesi de, dün kaynaklarına dayandırdığı bir haberinde, Scholz'ün ABD Başkanı Joe Biden'la yaptığı konuşmada, Almanya'nın Leopard 2 tanklarını ABD'nin Abrams tanklarını vermesi halinde sevk edeceğini söylediğini yazmıştı.
Ukrayna krizi
Alman basını: Berlin, Kiev'e Leopard tankı vermek için ön koşul sundu

İsveç, Ukrayna'ya Archer topçu sistemleri tedarik edecek

Öte yandan İsveç’in ise Ukrayna'ya Archer kundağı motorlu obüs-topçu sistemi ve 50 adet zırhlı piyade aracı tedarik edeceği duyuruldu.
Batı medyasının İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'a dayandırarak aktardığına göre Stockholm, Ukrayna'ya Archer kundağı motorlu topçu sistemleri ve 50 adet Type 90 piyade savaş aracını içeren yeni bir askeri yardım paketi tahsis etme kararı aldı. Ayrıca tanksavar silahları ve robotik sistemlerinin de yer alacağı yardım paketinin yaklaşık 419 milyon doları bulacağı vurgulandı.
Ukrayna'ya kaç adet kundağı motorlu topçu sisteminin tedarik edileceği belirtilmezken, İsveç'in elinde şu anda 48 adet Archer sistemi olduğu kaydedildi.
Daha önce Stockholm, Ukrayna'ya roket ve roket güdümlü el bombalarından çelik yelek ve kasklara kadar çeşitli askeri malzemeler tederik etmişti.
Yorum yaz