İngliz Daily Mail gazetesine göre Çin devlet televizyonu CCTV, Devlet Başkanı Şi Cinping'in 'ülkenin güvenliğinin giderek daha istikrarsız ve belirsiz hale gelmesinden ötürü Çin'in savaşa hazırlanmaya odaklanacağını' söylediğini duyurdu. Çin lideri, Batı dünyasında Tayvan'la ilgili alarm zilleri çaldıran açıklamasında, 'Pekin'in askeri eğitim ve herhangi bir savaşa hazırlıklı olma halini kapsamlı şekilde güçlendireceğini' belirtti.
Şi'nin geçen ayki açıklamasında da 'daha hızlı askeri gelişme, teknolojide 'kendine güven ve güç' ve Çin'in yurtdışındaki çıkarlarının savunulması' vurgusu vardı.
Bu açıklamalar dizisi, Ukrayna krizinin gölgesinde ABD ile Çin arasında Tayvan geriliminin tırmandığı dönemde geldi.
Washington birbiri ardında Pekin'i provoke eden Tayvan hamleleri yaparken, geçen ay ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 'Çin'in Tayvan'la birleşmeyi daha önce beklenenden çok daha hızlı bir takvim içinde gerçekleştirmeye çalıştığını' ileri sürdü. ABD deniz operasyonları komutanı Amiral Michael Gilday de 'Çin'in Tayvan'ı bu yılın sonunda ya da 2023'te işgal edebileceğini' iddia etti.
'Tayvan'la yeniden birleşme' sözü
Washington, hem ekonomik savaş açtığı hem Tayvan, Hong Kong, Uygurlar üzerinden baskı uygulamaya çalıştığı Çin'e Ukrayna krizi bağlamında Rusya'yı desteklediği savıyla günah keçisi muamelesi de yapıyor. Bu ortamda Şi, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulmasından beri Mao Zedung'dan sonra görev süresi üçüncü döneme uzatılan ilk Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Sekreteri ve dolayısıyla Devlet Başkanı oldu. Buna vesile olan geçen ayki ÇKP'nin 20. Ulusal Kongresi'nde Tayvan'la yeniden birleşme sözü verildi.
'Güç kullanmayı dışlamıyoruz'
Şi'nin Kongre'deki konuşmasında, 'Tayvan'ın ana kara ile birleşmesini tamamlama' sözü verdiği bölüm en uzun alkışı aldı. 'ÇKP'nin Tayvan sorununun çözümü ve ülkenin birliğinin yeniden sağlanmasına yönelik stratejisinde kararlı olması gerektiğini' belirten Şi, "Güç kullanmayı dışlamıyoruz, ayrılıkçı hareketleri durdurmak için gereken her türlü tedbiri alacağız" dedi. 'Tayvan sorununun çözümünün Çin halkının meselesi olduğunu, kararı Çin halkının vereceğini, bu konuda dış müdahalenin kabul edilemez olduğunu' vurguladı.
'Bir ülke, iki sistem' kararlılığı
Buna koşut olarak ÇKP anayasasına 'Tayvan'ın bağımsızlığına kesinlikle karşı çıkmak ve caydırmak' ve 'bir ülke, iki sistem politikasını kararlılıkla uygulamakla' ilgili satır eklendi.
ABD'nin müdahil olması ihtimali
ABD'nin Çin'le imzaladığı ortak bildiriler uyarınca 'tek Çin' ilkesini benimsemiş olmasına karşın, ABD Başkanı Joe Biden 'saldırıya uğraması halinde Tayvan'ı savunacaklarına' dair üst üste açıklamalar yaptı. Olası Çin-Tayvan çatışmasına ABD'nin müdahil olması ise 3. Dünya Savaşı'nın en somut hali anlamına gelecek.