İklim krizini önlemek için harekete geçilmesini talep eden gençlerin Gelecek İçin Cuma Günleri (Fridays for Future) hareketini kurmasından 2019'da BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmaya dek çevreci hareketin yüzü haline gelen Greta Thunberg, Rusya yaptırımlarının neden olduğu Avrupa'daki enerji krizine de el attı.
'Kömüre odaklanmak için nükleeri kapatmak hata olur'
Almanya'nın Sosyal Demokrat Parti-Yeşiller-Hür Demokrat Parti hükümetinin programlarında yer alan kömür ve nükleer enerjiden çıkış maddesini rafa kaldırmasını değerlendiren 19 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti, gezegenin ısınmasına yol açan kömürü daha fazla yakmasına yol açacaksa, Almanya'nın nükleer santralları kapatmasının 'hata' olacağını söyledi.
Alman hükümeti, kapatacağını duyurduğu nükleer santraller ve kömür yakan termik santralleri Ukrayna krizinin ardından 'kullanıma devam etmeyi değerlendirdiğini' açıklamıştı.
Alman kamu yayıncısı ARD'ye konuşan Thunberg, 'nükleer enerji zaten mevcutken kömüre odaklanmanın çok kötü bir fikir olduğunu' belirtti.
'Enerji krizi geçtikten sonra da kapatılmayabilir'
İklim aktivisti, Almanya'nın daha önce bu yıl kapatmayı planladığı üç nükleer santralini devam ettirmesinin gezegen için daha iyi olup olmayacağı sorusu üzerine "Zaten çalışıyorlarsa, kömüre odaklanmak için onları kapatmanın hata olduğunu düşünüyorum" dedi. Enerji krizi geçtikten sonra nükleer santrallerin bir an önce kapatılması gerekip gerekmediği sorusunu da “Duruma göre değişir. Bundan sonra ne olacağını bilmiyoruz” diye yanıtladı.
Habeck tam tersini savunuyor
Çevrecilik yerine savaş tellallığıyla meşgul Yeşiller'den Ekonomi Bakanı Robert Habeck ise nükleer reaktörleri çalışır durumda tutmanın gaz kıtlığının üstesinden gelmek açısından çok az iş göreceğini öne sürmüştü.
Son açıklamasında iki nükleer santralin istisnai olarak nisan ayına kadar çalışabileceğini, ancak güvenlik nedenleriyle daha uzun süre çalıştırılmasına karşı olduğunu söyleyen Habeck, Rus gazı arzının kesilmesinin ardından enerji tedarikini sağlamak için kömür ve petrol yakan elektrik santrallerinin bazısının yeniden etkinleştirilmesini onaylamıştı.
İlk kez sağ kanadı memnun etti
Çevre aktivistleri, Almanya'nın daha fazla fosil yakıt yakarak iklim hedeflerine ulaşmayı imkansız hale getirme riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısını yapıyor. Sağcı siyasiler ise arz kıtlığı ve yüksek fiyatlar nedeniyle hükümetin enerji üretmek için mevcut tüm araçları kullanması gerektiğini söylüyor.
Dolayısıyla Thunberg'in nükleer yorumları, daha önce onun aktivizmini küçümseyen veya eleştiren liberterler ve sağcı politikacılar tarafından memnuniyetle karşılandı.
Almanya'nın kömür santrallerine can simidi gibi sarılma kararının 'bu tür fosil yakıtlara fazla bağımlı hale geldiğinizde neler olduğunu gösterdiğini' söyleyen lise son sınıf öğrencisi aktivist, yeni fosil yakıt altyapısına yatırım planlarını eleştirip bunun yerine yenilenebilir enerjiyi genişletmeye odaklanılmasını istedi.
'İsveç'te enerji tasarrufundan söz etmek yasak'
İsveç gibi bazı ülkelerdeki politikacıların, fiyatları düşürebilecek olsa bile, insanların enerji tasarrufu yapması gerektiğini önermeye karşı olduklarını aktaran Thunberg, şöyle konuştu:
“Almanya'da insanların enerji tasarrufundan bahsettiğini biliyorum. Ama İsveç'te daha az enerji kullanmaktan bahsetmek tamamen yasak, çünkü o zaman insanlar, 'Hayır, bu komünizm falan filan' diyorlar. Yani bu tamamen delilik."
'Krizin büyüklüğünü fark etmek, ilk adım'
İklim değişikliğiyle ilgili yeni kitabının tanıtımını yapan Thunberg, 'sorunu çabucak çözüverecek sihirli değnek olduğuna inanmadığını, ancak ilk adım olarak, insanların yükselen sıcaklıklardan dolayı insanlığın karşı karşıya kaldığı krizin büyüklüğünü fark etmelerinin önemli olduğunu' söyleyerek ekledi:
"Gerçekçiyim, çünkü yapmamız gerekenleri yaparsak bu felaketi önleyebiliriz. Ama yapmazsak, sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağız. Yani bize kalmış."