Rus enerji devi Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Kuzey Akım boru hatları üstünden iletilemeyen Rus gazının Avrupa’ya başka nasıl bir yolla transfer edilebileceğine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Rusya Enerji Haftası konferansının genel oturumunda konuşan Miller, “Gazprom, yeni gaz transfer tesisleri inşa etmeye teknik olarak hazır. Bir dağıtım merkezi oluşturulmasına gelince, AB ile Türkiye sınırında bir gaz ticaret alanı oluşturulması konusunu kuşkusuz ki değerlendirmemiz gerek” dedi.
Miller'ın söz konusu açıklaması, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in düzenlenen sabotajlar nedeniyle çalışmaz hâle gelen Kuzey Akım boru hatları üzerinden transfer edilemeyen gazın Türkiye üstünden Avrupa’ya iletileceğini söylemesini izledi.
Putin, Rus gazının Baltık Denizi’nden geçirilerek Kuzey Akım hatlarına iletilmesi yerine gazın Karadeniz üzerinden Türkiye’ye iletileceğini ve Türkiye’nin AB sınırında oluşturulacak bir gaz dağıtım merkezi üzerinden de Avrupa ülkelerine sevk edilebileceğini kaydetmişti.
‘Kışın en soğuk döneminde bazı Avrupa kentleri tamamen donabilir’
Bununla beraber Miller, Avrupa’da ‘kışın en soğuk döneminde bazı kentlerin tamamıyla donabileceklerini’ söyledi ve Avrupa’nın, depolarında bulunan mevcut gaz ile kışı atlatabileceklerinin garantisi olmadığı uyarısını yaptı.
‘Türbinleri olmayan Kuzey Akım hattını nasıl ve neden onaralım ki?’
Ayrıca Miller, ‘yaşanan kazalar nedeniyle çalışmaz hale gelen Kuzey Akım boru hatlarını onarıp yeniden devreye sokmak için geçerli bir sebep göremediğini’ kaydetti:
“Kuzey Akım üstünden gaz akışı, yaşanan kazadan önce başka bir teknolojik sebepten durmuştu, Siemens türbinlerini geri alamıyoruz. Motorları çalışmaz halde olan bir boru hattının parçalarını nasıl ve neden onaralım ki?”
Kuzey Akım-1 boru hattının Siemens üretimi türbinleri bir süredir bakımdaydı. Fakat Ukrayna’daki operasyonu nedeniyle Rusya’ya karşı getirilen yaptırımlar yüzünden bakımda olan türbinlerin Rusya’ya geri verilmesi engellenmiş oldu.
Kuzey Akım boru hatlarının her ikisinde geçtiğimiz ay basınç artışı ve sızıntı gerçekleşti. Ancak Kuzey Akım-2’de meydana gelen kazanın yaşandığı noktalara Rus yetkililerin ulaşmasına Almanya tarafından izin verilmiş değil. Gazprom CEO’su Miller buna ilişkin olaraksa, “Kuzey Akım-2’nin ikinci hattında hasar olabilir ancak bu hattın tamamen tahrip olduğu anlamına gelmiyor. Fakat kaza noktasında inceleme yapabilmiş değiliz. Bu nedenle top Avrupa Birliği’nin, yani Almanya’nın sahasında. Eğer işletme lisansı alabilirsek, Kuzey Akım-2 üstünden gaz tedarikine anında başlayabiliriz" dedi.