Avrupa'da enerji krizi

Alman milletvekili: İflas dalgasıyla karşı karşıyayız

Alman Federal Meclisi Enerji Komisyonu Başkanı Klaus Ernst, ülkenin Rusya'ya yönelik yaptırım politikası nedeniyle iflas dalgasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Sitede oku
Alman Federal Meclisi Enerji Komisyonu Başkanı Klaus Ernst, Rusya'ya dönük yaptırımlar sonrasında bağlayan enerji krizine dair değerlendirmede bulundu.
Twitter hesabından paylaşım yapan Ernst, Başbakan Olaf Scholz'un yaptırımların Avrupa'ya Rusya'dan daha fazla zarar vermemesi gerektiği yönündeki açıklamasını anımsattı.
Ernst, "Şu anda yedi paket yaptırım uyguladık ve Gazprom rekor kar elde ediyor. Aynı zamanda, bir iflas dalgası tehdidi altındayız. Dolayısıyla Rusya ile açık fikirli bir şekilde müzakere edilmeli" ifadelerini kullandı.
Doğalgaz eve elektrik maliyetlerindeki artışla birlikte Avrupa Birliği'nin (AB) en büyük ekonomisi olan Almanya'da 2023'de resesyon bekleniyor.
Münih merkezli Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü, daha önce enerji krizinin Alman ekonomisinde 'tahribata neden olduğunu' ve 'krize yol açabileceği' uyarısını yapmıştı.

Almanların yüzde 40'ı kışın enerji faturalarında ödeme zorluğu yaşayacağını öngörüyor

Rusya'ya yönelik uygulanan yaptırımlar sonucu ortaya çıkan enerji krizi Alman halkını birçok konuda endişelendirirken, ülkedeki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 40'ı önümüzdeki kış enerji faturalarını ya tamamen ödeyemeyeceğini ya da ödemekte çok zorlanacağını tahmin ediyor.
Almanya kamu yayıncısı ARD’nın sabah programı tarafından yaptırılan ankete göre, Almanya’da daha düşük gelirli ve genç insanlar enerji faturaları konusunda endişeleniyor.
Aylık net hane geliri 1500 eurodan düşük olanların yüzde 58'i enerji faturalarında kışın ödeme güçlüğü beklerken, bu oran aylık net geliri 1500 ila 3500 euro arasında olan hanelerde yüzde 47 oldu. Buna göre ülkede yetişkinlerin yüzde 39’u önümüzdeki kış enerji faturalarını ya tamamen ödeyemeyeceğini ya da ödemekte çok zorlanacağını düşünüyor.
Ankete göre, 35 yaşın altındaki katılımcıların yüzde 50’si kış enerji maliyetlerinin büyük sıkıntı olmasını bekliyor.
Gaz ve elektrik maliyetlerindeki yüksek artışların, Almanların geleceğe olumsuz ekonomik beklentilerle bakmasına neden olduğunu ortaya koyan ankete göre, katılımcıların yüzde 83’ü işlerini kaybetme endişesi taşıyor.
Ankete göre, Almanların yüzde 59’u kış aylarında elektrik ve gaz kesintisi olmayacağını düşünürken, yüzde 36’sı kesinti olmasını bekliyor.
Avrupa'da enerji krizi
Fransa Başbakanı: 2023'te elektrik fiyatları 10 kat artabilir
Yorum yaz