Finlandiya Adalet Bakanlığı, Ankara'nın, 6 Türkiye vatandaşının iadesine yönelik taleplerinin, daha önce ret yanıtı almasına karşın, yeniden değerlendirilmesini talep ettiğini aktardı.
AFP'ye konuşan Finlandiya Adalet Bakanlığı'nın kıdemli uzmanı Sonja Varpasuo, 'Türkiye'nin taleplerinin terörle ilgili farklı suçları içerdiğini, ancak daha önce alınan kararların kesin olduğunu ve ret yanıtlarının değiştirilmeyeceğini' belirtti.
'İade Yasası'na dayalı kararlar temyiz edilemez'
Varpasuo, "Türkiye'ye dosyaların yeniden değerlendirilemeyeceği söylendi" diyerek ekledi: "Adalet Bakanlığı'nın İade Yasası'na dayalı olarak verdiği kararlar temyiz edilemez."
Varpasuo, tek istisnanın Türkiye'den daha önce elde edilmemiş yepyeni bir kanıt sunulması olduğunu, ama ilgili dosyalara dair böyle bir durumun sözkonusu olmadığını söyledi.
'Türkiye de yeni bir iade talebi sundu'
Ret kararlarının yeniden değerlendirilmesi taleplerinin ağustos ayında geldiğini kaydeden bakanlık uzmanı, Türkiye'nin de yeni bir iade talebi sunduğunu ve halihazırda beklemede olan bir başka iade talebi daha olduğunu sözlerine ekledi.
Veto tehdidinden muhtıraya ve sonrasına
Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna özel operasyonunu başlatması sonrası tarafsız statüden çıkma kararının verildiği Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği sürecine veto karı gösteren tek üye ülke Türkiye olmuştu.
NATO'nun 28 Haziran Madrid zirvesinde Finlandiya-İsveç-Türkiye arasında imzalanan mutabakat muhtırasında şu ifadeler de yer almıştı: "Finlandiya ve İsveç, Avrupa İade Sözleşmesi'yle uyumlu biçimde, Türkiye tarafından sağlanan bilgi, delil ve istihbaratı dikkate alarak Türkiye'nin terör zanlılarına dair sınır dışı veya iade taleplerini ivedilikle ve bütün boyutlarıyla işleme koyacak ve Türkiye'yle iade ve güvenlik iş birliğini geliştirmek için gerekli ikili ahdi düzenlemeler yapacaklardır."
Ankara, Helsinki ve Stockholm'ün sözlerini tutmaması halinde üyeliklerini bloke etme tehdidini sık sık tekrarladı.
Üç ülkenin temsilcileri, Madrid zirvesi sonrası ağustosta tekrar biraraya geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal'ın başkanlık ettiği Türk heyetinin katıldığı Finlandiya’nın başkenti Helsinki’deki ilk Daimi Ortak Mekanizma toplantısından somut sonuç çıkmadı.
Kalın'ın toplantı sonrası açıklamasında "Finlandiya ve İsveç, terörün her türü ve tezahürüne karşı mücadelede Türkiye ile tam dayanışma ve işbirliği gösterme taahhütlerini yeniledi" denildi.
O arada İsveç, Türkiye'nin kırmızı bültenle aradığı bir dolandırıcıyı teslim edeceğini duyurdu, ama Ankara bununla tatmin olmadığının işaretini verdi.