Ukrayna krizi

Helsinki: 6 Türkiye vatandaşının iadesine ilişkin ret kararı değiştirilemez, bunu Ankara'ya söyledik

NATO'nun 28 Haziran Madrid zirvesinde Finlandiya ve İsveç'in ittifaka üyeliklerini veto etmemesi karşılığı Türkiye'ye verdiği taahhütlere rağmen, Helsinki'den daha önce Ankara'nın iade taleplerine verilen ret yanıtlarının değiştirilmeyeceği açıklaması geldi.
Sitede oku
Finlandiya Adalet Bakanlığı, Ankara'nın, 6 Türkiye vatandaşının iadesine yönelik taleplerinin, daha önce ret yanıtı almasına karşın, yeniden değerlendirilmesini talep ettiğini aktardı.
AFP'ye konuşan Finlandiya Adalet Bakanlığı'nın kıdemli uzmanı Sonja Varpasuo, 'Türkiye'nin taleplerinin terörle ilgili farklı suçları içerdiğini, ancak daha önce alınan kararların kesin olduğunu ve ret yanıtlarının değiştirilmeyeceğini' belirtti.
Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında, ortak mutabakat metni imzalandı

'İade Yasası'na dayalı kararlar temyiz edilemez'

Varpasuo, "Türkiye'ye dosyaların yeniden değerlendirilemeyeceği söylendi" diyerek ekledi: "Adalet Bakanlığı'nın İade Yasası'na dayalı olarak verdiği kararlar temyiz edilemez."
Varpasuo, tek istisnanın Türkiye'den daha önce elde edilmemiş yepyeni bir kanıt sunulması olduğunu, ama ilgili dosyalara dair böyle bir durumun sözkonusu olmadığını söyledi.
Biden'dan NATO konusunda mutabakata varan Türkiye, İsveç ve Finlandiya'ya tebrik

'Türkiye de yeni bir iade talebi sundu'

Ret kararlarının yeniden değerlendirilmesi taleplerinin ağustos ayında geldiğini kaydeden bakanlık uzmanı, Türkiye'nin de yeni bir iade talebi sunduğunu ve halihazırda beklemede olan bir başka iade talebi daha olduğunu sözlerine ekledi.

Veto tehdidinden muhtıraya ve sonrasına

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna özel operasyonunu başlatması sonrası tarafsız statüden çıkma kararının verildiği Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği sürecine veto karı gösteren tek üye ülke Türkiye olmuştu.
Kosaçev: Biden'ın coşkulu tebriğine bakılırsa Türkiye-İsveç-Finlandiya mutabakatının ardında ABD var
NATO'nun 28 Haziran Madrid zirvesinde Finlandiya-İsveç-Türkiye arasında imzalanan mutabakat muhtırasında şu ifadeler de yer almıştı: "Finlandiya ve İsveç, Avrupa İade Sözleşmesi'yle uyumlu biçimde, Türkiye tarafından sağlanan bilgi, delil ve istihbaratı dikkate alarak Türkiye'nin terör zanlılarına dair sınır dışı veya iade taleplerini ivedilikle ve bütün boyutlarıyla işleme koyacak ve Türkiye'yle iade ve güvenlik iş birliğini geliştirmek için gerekli ikili ahdi düzenlemeler yapacaklardır."
POLİTİKA
Erdoğan: İsveç ve Finlandiya gerekli şartlarımızı yerine getirmezse süreci donduracağız
Ankara, Helsinki ve Stockholm'ün sözlerini tutmaması halinde üyeliklerini bloke etme tehdidini sık sık tekrarladı.
Üç ülkenin temsilcileri, Madrid zirvesi sonrası ağustosta tekrar biraraya geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal'ın başkanlık ettiği Türk heyetinin katıldığı Finlandiya’nın başkenti Helsinki’deki ilk Daimi Ortak Mekanizma toplantısından somut sonuç çıkmadı.
TÜRKİYE
Finlandiya Dışişleri Bakanlığı: Türkiye ile derin fikir birliğine vardık
Kalın'ın toplantı sonrası açıklamasında "Finlandiya ve İsveç, terörün her türü ve tezahürüne karşı mücadelede Türkiye ile tam dayanışma ve işbirliği gösterme taahhütlerini yeniledi" denildi.
Helsinki'de toplanan bir grup, PKK sembolleri ve Öcalan fotoğraflarıyla eylem yaptı
O arada İsveç, Türkiye'nin kırmızı bültenle aradığı bir dolandırıcıyı teslim edeceğini duyurdu, ama Ankara bununla tatmin olmadığının işaretini verdi.
POLİTİKA
Bozdağ'dan İsveç ve Finlandiya'ya: NATO üyelik süreci bu nedenle bir adım ileri gitmeyecektir
Yorum yaz