Avrupa'da enerji krizi

Gazprom: Fransa'ya doğalgaz tedarikini askıya aldık

Rus enerji devi Gazprom, ödeme yükümlülüklerinin temmuz ayında yerine getirilmemesi nedeniyle Fransız şirketi Engie'ye doğalgaz tedarikini askıya aldığını duyurdu.
Sitede oku
Rus enerji devi Gazprom, Fransız enerji şirketi Engie'ye yapılan doğalgaz tedarikindeki kesintiye ilişkin açıklamada bulundu.
Şirketten yapılan açıklamada, "Gazprom, temmuz ayı tedariklerinin tamamının ödemesini yapmadığı için Fransız Engie'ye gaz tedarikini askıya aldı. 30 Ağustos'ta çalışma saati bitimi itibarıyla Gazprom Export, mevcut sözleşmeler kapsamında temmuz ayında Fransız Engie'ye tedarik edilen gazın ödemelerinin tamamını alamadı" denildi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 31 Mart 2022 tarihinde imzaladığı 'Yabancı Alıcıların Rus Doğalgaz Tedarikçilerine Karşı Taahhütlerini Yerine Getirmesine İlişkin Özel Usül Hakkında' başlıklı 172 sayılı kararnameye işaret edilen açıklamada, mevzuat gereği yabancı bir alıcıya daha fazla doğalgaz tedariki yapılacağı kaydedildi.
Açıklamada, alıcının ilgili sözleşmede beliritlen süreler içinde ödemeleri tam olarak yapmaması durumunda bu tedbire başvurulacağı kaydedilerek, bu bağlamda Gazprom Export'un 1 Eylül 2022 tarihinden itibaren ödemeler tam olarak alınana kadar gaz tedarikinin tamamen askıya alındığını Engie'ye bildirdiği vurgulandı.
Avrupa'da enerji krizi
Gazprom, Fransa’ya doğalgaz tedarikini kıstı

Gazprom Başkanı Miller: Avrupa'da doğalgaz fiyatları bin metreküpte 4 bin doları aşabilir

Gazprom'dan yapılan yazılı açıklamada şirketin Başkanı Aleksey Miller'in Petrol ve Doğalgaz Sanayisi Çalışanları Günü dolayısıyla yaptığı değerlendirmelere yer verildi.
Gazprom'un bu yıl itibarıyla 288.1 milyar metreküp doğal gaz ürettiğini anlatan Miller, "Bunun 154.7 milyar metreküpü iç pazara temin edilirken 82.2 milyar metreküpü Bağımsız Devletler Topluluğu dışı ülkelere sevk edildi" dedi.
Dış pazara yönelik ihracatın düştüğünü vurgulayan Miller, "Dış pazarlara yönelik gaz arzındaki düşüşe rağmen, hesaplamalarımız, Gazprom'un mali sonuçlarının, 2022 gelirimizin 2021'den önemli ölçüde daha yüksek olacağını gösteriyor" ifadesini kullandı.
Miller, doğalgaz pazarlarında önemli değişikliklerin yaşandığına işaret ederek, "Daha önceden de söylediğimiz gibi, bunun nedenleri, Batılı düzenleyicilerin hatalı kararları ve yaptırım politikalarıdır" dedi.
Avrupa'daki doğalgaz fiyatlarında bir ralli yaşandığını belirten Miller, "Doğalgaz fiyatı düzenli bir şekilde bin metreküpte 3000 dolar bandının üzerinde seyrediyor. Sonbahar ve kış döneminin zirvesinde (Avrupa) doğal gaz fiyatları bin metreküpte 4 bin doları aşabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Gazprom, Rusya’nın Uzakdoğu’sundan Çin’e uzanacak gaz boru hattının proje çalışmalarına başladı

Öte yandan Miller, Rus doğalgazını Çin’e taşıyacak gaz boru hattının proje çalışmalarına başlandığı bilgisini verdi.
“Doğu Programı elbette büyük ölçüde Çin pazarına gaz tedarik etmeye yönelik ihracat imkanlarımızı genişletmeyi amaçlıyor. Çin pazarının dünyanın en dinamik pazarı olduğunu biliyoruz ve tahminlere göre önümüzdeki 20 yıl içinde Çin'deki gaz tüketimindeki büyüme, dünya gaz tüketimindeki artışın yüzde 40'ını oluşturacak. Bu nedenle Çin'e gaz tedariki ile ilgili bir sözleşme daha imzaladık. Bu ‘Uzakdoğu’ rotasıdır. Bu proje ile ilgili tasarım ve tahmin belgelerini geliştirmeye şimdiden başlıyoruz” diyen Miller, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ve elbette Sibirya'nın Gücü 2 ana gaz boru hattının devamını oluşturacak, Moğolistan üzerinden ana gaz boru hattı olan Soyuz Vostok projesi.”
İşlemenin mevcut dönemde şirket için önemli bir yön haline geldiğini kaydeden Miller, “Bu sektördeki en güçlü iki projeyi hayata geçiriyoruz. Bu Ust-Luga'da bir fabrika ve bu Svobodnıy kentinde bir fabrika. Amur Gaz İşleme Fabrikası’nın inşası bildiğiniz gibi süresine uygun devam ediyor ve projenin mevcut inşaat statüsü yüzde 86. Sizinle birlikte ayrıca ülkenin diğer bölgelerindeki işleme tesislerini modernize etmek için de çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Daha önce Gazprom ile Çin devlet petrol ve gaz şirketi CNPC arasında 3 Şubat 2022 tarihinde Rusya’nın Uzakdoğu Bölgesi’nden 25 yıl boyunca 10 milyar metreküp Rus gazının sevkiyatına yönelik anlaşma imzalandığı belirtilmişti.
Yorum yaz