Hint-Pasifik turuna çıkan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin programında yer almamasına rağmen Tayvan'ı ziyaret edeceği, önce The China Times gazetesi, ardından CNN kanalı tarafından duyuruldu.
'Geceyi Tayvan'da geçirmek istiyor'
The China Times, Pelosi'nin yarın akşam gidebileceği Tayvan'da çarşamba günü ülke lideri Tsai Ing-wen ile görüşüp adadan ayrılabileceğini öne sürdü.
CNN'in Taipei muhabiri de Tayvan hükümet yetkililerine ve ziyaretle ilgili ABD'li yetkililere Pelosi'nin Tayvan ziyaretini doğrulattıklarını söyledi. CNN'in haberinde ziyaretin tam tarihi ve saati verilmedi, ama Tayvanlı yetkililere göre Malezya'dan adaya geçmesi beklenen Pelosi'nin salı gecesi Tayvan'da kalmak istediği dile getirildi.
Çin'den misilleme adımları
Pelosi'nin ziyaretinin gerçekleşeceği haberlerinin ardından Çin'in 4 J-16 savaş uçağı Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Sahası'na (ADIZ) girdi.
Bunu USS Ronald Reagan liderliğindeki ABD uçak gemisi saldırı grubunun Tayvan yönüne doğru ilerlediği haberi takip etti.
Çin ilk kez DF-17 füzesi ateşledi
Bugün 95. kuruluş yıldönümünü kutlayan Çin Halk Kurtuluş Ordusu, haftasonunda başlattığı askeri tatbikatlar kapsamında güneydoğudaki Fujian eyaletinden karşıdaki Tayvan Boğazı'na doğru atış tatbikatı yaptı ve belirlenmiş deniz alanını kapattı. Çin devletine bağlı Global Times gazetesi, Çin'in ilk kez DF-17 füzesi fırlatmasının videosunu yayımlayarak 'uçak gemisi katilini önlemenin neredeyse imkansız olduğunu' yazdı.
'Çin Halk Kurtuluş Ordusu seyirci kalmayacak'
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, bugün Pekin'de düzenlediği basın toplantısında Pelosi'nin Tayvan ziyaretinin 'Çin'in içişlerine açık bir müdahale olacağını, ABD için çok ciddi bir durum ve sonuçlar oluşturacağını' söyledi.
"Çin tarafı tüm olasılıklara tamamen hazır" vurgusu yapan Zhao Lijian, "Çin Halk Kurtuluş Ordusu buna seyirci kalmayacak ve Çin kesinlikle kendi egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmak için kararlı ve güçlü karşı önlemler alacak" uyarısını yaparak ekledi:
“ABD'nin yapması gereken, tek Çin ilkesine ve üç Çin-ABD ortak bildirisine uymak, Başkan (Joe) Biden'ın 'Tayvan'ın bağımsızlığına' destek vermemek sözünü yerine getirmek ve buna izin vermemektir."
'Tek çare var: Tek Çin ilkesi'
Pelosi'nin ABD hiyerarşisinin 3 numaralı yetkilisi statüsü nedeniyle Tayvan'a yapacağı ziyaretin 'korkunç siyasi etkilere yol açacağı' vurgusunu yapan Çin Dışişleri Sözcüsü, “Tek Çin ilkesi, Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarın doruk noktasıdır. Tayvan konusunda tek Çin politikasını sürekli çarpıtarak altını oyan ve sorumsuz açıklamalar yapan taraf, ABD'dir” dedi.
Singapur'dan Pelosi'ye ikaz
Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong da Pelosi ile yaptığı görüşmede 'Asya-Pasifik bölgesinde barış ve güvenlik için istikrarlı ABD-Çin ilişkisinin önemini' vurguladı.
'Çin ile ABD silahlı kuvvetleri arasında çatışmaya neden olabilir'
Tayvan'a 'tek Çin' politikası uygulayan Pekin'den olası ziyaretle ilgili geçen hafta da "Çok ciddi sonuçları olur. Çin ordusu asla atıl durmayacak" uyarısı gelmişti.
SCMP'ye konuşan Çinli uzmanlar da Çin ordusunun Tayvan Boğazı'nda uçuşa yasak bölge ve kısıtlı seyrüsefer bölgesi ilan edebileceği, bunun Çin ile ABD silahlı kuvvetleri arasında askeri çatışmaya neden olabileceğini söylemişti.
Şi'den Biden'a: Ateşle oynayan kendini yakar
Ardından ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüşen Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Tayvan'a yabancı müdahalesinin kabul edilmeyeceğini belirterek "Ateşle oynayan kendini yakar" vurgusunu yapmıştı.