NATO'nun 2002 Prag zirvesinde alınan kararla kurulan, yüksek hazırlık seviyesine sahip hava, deniz, kara ve özel operasyon birliklerinden oluşan ve Rusya'nın Ukrayna operasyonu sonrası ilk kez görevlendirilen NATO Mukabele Kuvveti'nin (NRF) devasa boyutta büyümeye gideceği açıklandı.
'NRF'yi dönüştüreceğiz'
Brüksel'de basın toplantısı düzenleyen Genel Sekreter Jens Stoltenberg, "NRF'yi dönüştüreceğiz ve yüksek hazırlıklı kuvvetlerimizin asker sayısını 300 bin üzerine çıkaracağız" dedi. Bu, NRF'nin halihazırda 40 bin olan asker sayısının neredeyse 7 kat artması demek.
NATO'nun 300 binden fazla askeri acil müdahale ve mukabeleye hazır duruma getirmek istediğini vurgulayan Genel Sekreter, 28-29-30 Haziran'da Madrid'de yapılacak zirvede 30 üye ülkenin liderlerinin bununla ilgili karara varacağını kaydetti.
'En büyük yeniden yapılanma'
Müttefiklerin hava savunmalarını güçlendireceğini, askeri malzeme stoklarını büyüteceğini ve ittifakın doğusundaki çok uluslu muharebe gruplarını artıracağını söyleyen Stoltenberg, "Hep birlikte, bu, Soğuk Savaş'tan beri kolektif caydırıcılığımız ve savunmamızın en büyük yeniden düzenlenmesini oluşturuyor" vurgusunu yaptı.
'Rusya güvenliğimize yönelik en önemli ve doğrudan tehdit'
Genel Sekreter, "Müttefiklerin Rusya'yı güvenliğimize yönelik en önemli ve doğrudan tehdit olarak gördüklerini açıkça ortaya koymasını bekliyorum" diye ekledi.
Yüksek hazırlık ve acil konuşlanma
Plana göre NRF'nin yeniden yapılandırılması, tüm ittifak alanını kapsayan yeni bir kuvvet modelinin parçası. Böylece 300 binden fazla asker yılın 365 günü ve 7 gün 24 saat yüksek hazırlık seviyesinde tutulacağı gibi belirli bölgelere de konuşlandırılabilecek. Örneğin Rusya'nın operasyonu gerekçesiyle NRF kapsamındaki ittifak üyesi ülkelerin askerleri Rusya'ya komşu müttefik ülkelere acilen sevk edilebilecek.
Plana göre NRF birlikleri barış zamanında ulusal komuta altında olacak, ama acil bir durumda, Avrupa'daki NATO kuvvetleri başkomutanının emrine göre hareket edecek.
Ayrıca birliklere operasyonel hazırlık için sabit süreler verilecek. Bazı birimlerin en fazla 10 gün, bazılarının ise 30 veya 50 gün içinde konuşlanmaya hazır hale gelmesi gündemde. Acil durumlarla ilgili ayrıntılar, gelecek yıl tamamlanması beklenen yeni bölgesel savunma planlarında tanımlanacak.
Türkiye'yi bekleyen görevler
NRF içinde Çok Yüksek Hazırlıklı Müşterek Görev Gücü (VJTF) yer alıyor. Kara, hava, deniz ve özel operasyon birliklerinden oluşan öncü güç konumundaki VJTF'nin halihazırda acil durumlarda 2-3 gün içinde harekete hazır hale gelmesi öngörülüyor.
VJTF içindeki kara unsurlarının komutasını 2021'de yürüten Türkiye, NRF için Deniz Unsur Komutanlığı görevini 2023 yılında, Hava Unsur Komutanlığı görevini de 2025 yılında icra edecek.
NATO'nun askeri harcamaları artıyor
Stoltenberg, bugünkü basın toplantısında, savunma harcamalarına ilişkin son verileri de paylaştı. Üst üste 8 yıldır Avrupalı müttefiklerin ve Kanada'nın harcamalarının miktarını artırdığını, yıl sonu itibarıyla 350 milyar doların üstünde ekstra harcama yapılmış olacağını aktaran Genel Sekreter, müttefiklerden 9'unun yüzde 2'lik hedefe ulaştığını, 19'unun 2024 itibarıyla bu hedefi tutturma sözü verdiğini kaydetti.
'Ukrayna için güçlendirilmiş kapsamlı paket'
Madrid zirvesine Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in de bağlanacak olmasından memnuniyetini ifade eden Stoltenberg, şunları söyledi:
"Ukrayna için güçlendirilmiş kapsamlı bir yardım paketi üzerinde anlaşacağız. Bu, güvenli iletişim, insansız hava aracı karşıtı sistemler ve yakıt gibi alanlarda önemli destek niteliğinde teslimatları içerecek. Daha uzun vadede Ukrayna'nın Sovyet dönemi askeri teçhizatından modern NATO teçhizatına geçişine yardımcı olacağız, savunma ve güvenlik kurumlarını daha da güçlendireceğiz."
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat'ta Ukrayna'da özel operasyon başlatmayla ilgili açıklamasında, 'NATO'nun doğuya doğru genişlemesini ve Ukrayna'da askeri üslenme çabalarını' nedenler arasında saymıştı.