İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Melilla kentindeki Fas sınırında 24 Haziran'da yaşanan düzensiz göçmen akınında en az 37 göçmenin öldüğü iddia edilirken, İspanya'nın solcu Başbakanı Pedro Sanchez'in Fas güvenlik güçlerinin demir yumruklu müdahalesini övüp operasyondan memnuniyetini ifade etmesi sosyal medyada gündem oldu.
İspanyol Sosyalist İşçi Partili (PSOE) Başbakan Pedro Sanchez, olayı sadece göçmen akınından ele alarak 'şiddetli saldırı' ve 'toprak bütünlüğüne saldırı' diye niteleyip kınadı. Sanchez, "O sınırda meydana gelen her şeyden sorumlu tutulacak biri varsa o da insan ticareti yapan mafyalardır” dedi.
Ancak sosyal medyada sol eğilimli kullanıcıların İspanya Başbakanı'nın 'güvenlik güçlerinin olağanüstü ve mükemmel iş çıkardığı ve sorunu çok iyi sonuç elde ederek çözdüğü' yönündeki sözlerini Fas güvenlik güçlerinin sopayla dövmeye devam ettiği yerde yatan onlarca hareketsiz göçmen görüntüleriyle birleştirerek paylaşmaları, büyük yankı yarattı.
'Aşırı sağcılar bile bunu demedi'
Gazeteci, yazar, aktivist Ruben Sanchez, "Melilla katliamına 'iyi halledildi' demek; aşırı sağın bir lideri bile bunu demezken, Pedro Sanchez dedi. Ne rezalet. Ne büyük utanç" dedi.
Yazar Fonsi Loaiza, Melilla katliamını öven başbakanla bakanlarının 'insan hakları mahkemesinde yargılanmaları gerektiği' tepkisini gösterdi.
'Aşırı sağdan kopya çekiyorlar'
2015'ten beri Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Avrupa Birleşik Solu grubuna dahil milletvekili olan solcu aktivist-siyasetçi Miguel Urbán Crespo, "Bu hükümet kesinlikle aşırı sağın siyasetini kopyalamaya karar vermiştir ve bu nedenle sorunun bir parçasıdır" yorumunu yaptı.
'Ukraynalı değillerse müstahak'
Göçmen kökenli gazeteci Taleb Alisalem "Ukraynalı değillerse insan olmadıkları ve asgari haysiyetle muameleyi hak etmedikleri açık. Bravo ilerici hükümet!" diye ironi yaptı.
Ölü sayısının daha da artabileceği uyarısı
İspanyol sivil toplum örgütü Caminando Fronteras'ın Sözcüsü Helena Maleno, sınırdaki dikenli tel örgülerden atlayıp İspanya tarafına geçmeye çalışan düzensiz göçmenlerin akını sırasında Fas tarafında ölenlerden sayısının en az 37 olduğunu, halen ağır yaralılar bulunduğunu, ölü sayısının daha da artabileceğini duyurdu. Maleno, "Melilla'daki trajedide 37 kişinin öldüğünü doğruluyoruz. Bu nihai sayı değil, daha da artabilir" dedi.
'Saatlerce yardımsız bırakıldılar'
Fas İnsan Hakları Derneği, yerde alt alta üst üste hareketsiz yatan göçmenlerin görüntülerini paylaşarak "Orada saatlerce yardımsız bırakıldılar, bu da ölümlerin sayısını artırdı” dedi. Dernek, kapsamlı soruşturma çağrısı yaptı. Fas'taki beş insan hakları örgütü ve İspanya'nın Endülüs bölgesinde bulunan insan hakları grubu APDHA da soruşturma çağrısında bulundu.
Fas'la Batı Sahra gerilimini onarma çabasındayken
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in Fas güvenlik güçlerine yönelik övgüsü, İspanya'nın Batı Sahra sorunundan dolayı Fas ile yaşadığı 10 aylık diplomatik krizi düzeltmek için nisan ayından itibaren adımlar atmasının ardından geldi.
Podemos ve Mas Pais'den Sanchez'e tepki
Koalisyon hükümetinin küçük ortağı Unidas Podemos ile Podemos'dan ayrılan bazı siyasetçilerin kurduğu Mas Pais partileri 'Fas'ı övdüğü için' Sanchez'i eleştirdi.
Podemos'un lideri ve Çalışma ve Sosyal Ekonomi Bakanı Yolanda Diaz, "Melilla'dan gelen görüntülerden şok oldum. Haksız yere hayatlarını kaybeden tüm insanların yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yaşananların ne olduğu açıklığa kavuşturulmalıdır. İnsan haklarına saygılı bir göç politikasına her zaman destek vereceğim" dedi.
AB sessizliğini bozacak mı?
Anamuhalefetteki sağcı Halk Partisi de 'Melilla'da yaşananlarla ilgili her şeyin şeffaf şekilde araştırılmasını' istedi.
'Melilla katliamına' ilk etapta Avrupa Birliği'nden (AB) tepki gelmedi.