Almanya Savunma Bakanı: Türkiye'nin argümanları ciddiye alınmalı

Almanya Savunma Bakanı Lambrecht, Finlandiya ve İsveç'in olası NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin endişelerinin ve argümanlarının ciddiye alınmasının önemli olduğunu söyledi.
Sitede oku
Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht ve Lüksemburg Savunma Bakanı François Bausch, Brüksel'deki AB savunma bakanları toplantısı öncesinde İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecine ilişkin açıklamada bulundu.
Lambrecht, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasına onay vermesini beklediğini söyledi.

'Türkiye ile yoğun temas halinde olmalıyız'

Lambrecht, "Tüm kararlar oybirliği ile alınmalı ve Türkiye ile yoğun bir şekilde görüşmemiz önemlidir. Ama sonuçta bu, İsveç ve Finlandiya kadar güçlü iki ülke katıldığında NATO için bir gelişme ile ilgili ve Türkiye'nin de buna ikna olacağına inanıyorum" dedi.
François Bausch ise, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine karşı olumsuz tutumunun değişeceğine inandığını söyledi.
Bausch, "İsveç ve Finlandiya'nın üye olmasını reddedersek bunu kimse anlayamaz, çünkü savundukları değerler NATO'nun içindedir ve dışında değildir. Önümüzdeki birkaç gün içinde işlerin iyi yönde ilerleyeceğine inanıyorum. Birliğimizi arttırdığı ve bizi daha güçlü kıldığı için Finlandiya ve İsveç, tüm üye devletlerden güçlü destek alacaklar. Bu AB için iyi bir haber" ifadelerini kullandı.
Ukrayna krizi
Peskov: Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç konusundaki tutumu, NATO'nun iç meselesi

Almanya Başbakanı Scholz: Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini onaylayacağına inanıyorum

Öte yandan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsveç ve Finlandiya’nın 'hızlı şekilde NATO üyesi olacağından ümitli olduğunu' söyledi. Scholz, Liechtenstein Başbakanı Daniel Risch ile yaptığı ortak basın toplantısında, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği başvurusuna ilişkin açıklamalarda bulundu.
İki ülkenin NATO üyeliğini desteklediğini aktaran Scholz, "Ben, NATO Genel Sekreteri gibi bunun Türkiye dahil tüm NATO ülkelerinin desteğiyle başarılı olacağından ümitliyim" ifadelerini kullandı.
Scholz, "(Türkiye) Mevcut ihtilaf durumunda birçok yapıcı katkıda bulundu. Sadece İstanbul Boğazı'yla ilgili pasajın uygulanması kararına işaret etmek istiyorum. Bundan dolayı ümitli olabileceğimize inanabiliriz" dedi.

'Avrupa için tarihi bir adım'

İsveç ve Finlandiya hükümetlerinin NATO’ya başvurma kararı aldığına işaret eden Scholz, "Bu, savunma ittifakı ve Avrupa için tarihi bir adımdır" diye konuştu.
Almanya Başbakanı, iki ülkenin Ukrayna krizine ve bundan kaynaklanan Avrupa’daki güvenlik durumunun değişmesine tepki gösterdiğini savunarak, Alman hükümetinin iki İskandinav ülkesinin bağımsız şekilde aldıkları kararı memnuniyetle karşıladığını kaydetti.
Almanya’nın bu iki ülke ile güvenlik politikaları konusunda yakın ilişkilere sahip olduğunu aktaran Scholz, "NATO, ittifakta ortak değerleri paylaştığımız ve her zaman birbirimizin yanında olduğumuz fikrine dayanmaktadır. İttifak bir savunma ittifakıdır" ifadelerini kullandı.
Scholz, bu ittifakın kimseye karşı olmadığını ve müttefiklerin korumasını ve güvenliğini garanti ettiğini anlattı. Alman Şansölyesi, ülkesinin iki ülkenin başvurusunu hızla onaylayacağını dile getirerek diğer ülkelere de bunu yapması çağrısında bulundu.
Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesinin 51. maddesinde ülkelerin karşılıklı koruma yükümlüğüne sahip olduğuna işaret eden Scholz, "Finlandiya ve İsveç'e yapacağımız üst düzey siyasi ziyaretlerle bunu düzenli olarak vurgulayacağız ve özellikle Baltık Denizi bölgesinde ve ortak tatbikatlarla askeri iş birliğimizi yoğunlaştıracağız" dedi.
DÜNYA
Beyaz Saray: Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği konusunda konsensusa ulaşacağız
Yorum yaz