Ukrayna krizi

İsveç Başbakanı: Hükümet NATO'ya üyelik başvurusunu yapmaya karar verdi

İsveç parlamentosundaki NATO üyeliği oturumunda konuşan Başbakan Magdalena Andersson, "Hükümet, İsveç'in ittifakın üyesi olmak istediğini NATO'ya bildirmeye karar verdi" dedi.
Sitede oku
İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, NATO'ya üyelik başvurusunu bugün, yarın ya da çarşamba günü yapmak istediklerini, Finlandiya ile koordineli hareket edeceklerini söyledi.

İki ülke birlikte başvuru yapacak

Dün de Finlandiya'dan NATO'ya üyelik başvurusu kararının alındığı açıklaması gelmişti. Öncesinde İsveç ile Finlandiya hükümetleri, NATO üyeliği konusunda birlikte hareket etme ve başvurularını ortak sunma isteklerini dile getirmişti.
İsveç'in NATO Temsilcisi'nin üyelik başvurusu konusunda ittifakı kısa süre içinde bilgilendireceğini duyuran Andersson, "İsveç parlamentosunda geniş çaplı bir çoğunluk NATO üyeliğini destekliyor" dedi.
Ukrayna krizi
Finlandiya NATO üyeliği için başvurmaya resmen karar verdi

Bir devir kapandı: Tarafsızlık ve askeri bağlantısızlığın sonu

"Ülkemizin güvenlik politikasında tarihi bir değişiklik” vurgusunu yapan Andersson, böylelikle İsveç'in 200 yıldan uzun süredir devam ettirdiği tarafsızlık ve askeri bağlantısızlık politikasını sona erdirmesine atıfla "Bir devirden çıkıp diğerine başlıyoruz" diye altını çizdi.

Napolyon Savaşlarının mirası

Avrupa'daki Napolyon Savaşları sırasında büyük toprak kayıplarına uğrayan İsveç, 1812 tarihli politika belgesiyle tarafsız ve askeri bağlantısız statüyü resmen benimsemişti. Napolyon Savaşları sırasında İsveç'in elinden Rusya tarafından alınan, 1917'de bağımsızlığını ilan eden ve 1939'da Sovyetlerle savaşıp toprak kaybeden Finlandiya da 1948'den beri tarafsızlık politikası uygulayarak Rusya ile 1340 kilometrelik sınırına huzur getirmişti.

'Bir yıl içinde onay bekliyoruz'

'Başvuruyu ittifakın 30 üyesinin oybirliğiyle onaylamasının bir yıldan fazla sürmemesi' beklentisini açıklayan Andersson, "İsveç'in NATO üyeliğiyle birlikte gelen resmi güvenlik garantilerine ihtiyacı var" dedi.

'Nükleer silahlarla kalıcı üsleri reddedeceğiz'

Andersson, 'NATO'nun İsveç topraklarında nükleer silahlar konuşlandırması veya kalıcı üsler kurmasını reddedeceklerini' söyledi, ama bunun ne kadar gerçekçi olduğu şüpheli.
GÖRÜŞ
NATO’da çatlak devam ederken Çavuşoğlu ABD’ye gidiyor: ‘Türkiye garantiler alacaktır’

Sadece 2 küçük sol parti, NATO üyeliğine karşı

Dün İsveç'in en eski ve en büyük partisi olan iktidardaki Sosyal Demokratların İsveç'in bağlantısız kalması gerektiğine dair uzun süredir devam ettirdiği tutumundan kopması, parlamentoda NATO üyeliği için net çoğunluğun yolunu açtı. 8 partiden sadece 2 küçük sol parti, NATO üyeliğine karşı çıktı.

Türkiye ile pazarlıklara devam

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine şimdilik veto kartını gösteren tek üye ülke Türkiye. Finlandiya-İsveç-Türkiye arasında ve NATO içinde müzakereler devam ederken, İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist, konuyu görüşmek üzere bir İsveç heyetinin Ankara'ya gönderileceğini söyledi.
İtalya Dışişleri Bakanı: Türkiye, NATO'nun ‘açık kapı’ ilkesini kabul ediyor
Rusya'nın Ukrayna operasyonu sonrası yapılan anketlerde NATO üyeliğine destek giderek İsveç'te yüzde 50'ye, Finlandiya'da yüzde 70'e kadar çıktı.
Yorum yaz