SEYİR HALİ

Yurtiçi Kargo çalışanları taleplerini Radyo Sputnik'te paylaştı

Yurtiçi Kargo çalışanı Mesut Döner “Yüzde 17’lik bir zam yapıldığını söylediler. Zaten bize bir sene zam yapmayacaklar, bu şekilde giderse yakıtın yarın 20 lira olmayacağını bilemeyiz. Adetler düşük olacağı için kurtarmayacağını belirttik. Bir saat sonra işten çıkarıldığımızı öğrendik” dedi.
Sitede oku
Yurtiçi Kargo çalışanı Mesut Döner, esnaf kuryelerin şirket ile çalışırken yaşadıkları zorlukları, taleplerini ve eylem süreçlerini Radyo Sputnik’te Ali Çağatay’la Seyir Hali programında anlattı.
Döner, esnaf kuryelerin çalışma şartlarını “Yurtiçi Kargo kendi şubelerini oluşturmuş kendi maaşlı personellerini çalıştıran bir firmadır. Yurtiçi Kargo’ya kendi aracımızla kendi şahsi şirketimizle kargo dağıtıyoruz ve bunu parça başı yapıyoruz. Bunu yaparken herhangi bir sosyal güvencemiz yok. Kendi şirketimiz olduğu için Bağ-Kurumuzu kendimiz ödüyoruz. Araç masraflarımız ve aracımız kendimize ait artı yakıtımızı kendimiz alıyoruz. Aklınıza gelebilecek bütün masraflar bize ait. Sadece paket başı cüzi bir miktarla iş yapıyoruz. Geçen sene pandemi sebebinden dolayı kargo adetleri yüksekti. Bir şekilde bizi kurtarıyordu. Bu sene ekonomik şartlar, enflasyonun yükselmesi ve kargo adetlerinin düşmesi bizi çok zora sokmaya başladı. E-ticaret satışlarının hepsini biz, diğer alıcı ödemeli kargoları şubeleri dağıtacaktık. E-ticaret kargolarını da şubeler dağıtmaya başladı. Ulaştırma Bakanlığı’ndan bir ekip geldi. Araçlarımıza ceza yazdı. Bunun sebebi ise M1 belgesi diye bir belgenin olmamasından sebep. Yurtiçi Kargo daha önce bazı arkadaşlarımıza K1 belgesi diye bir belge aldırttı. O zamanlar 4-5 bin lira paralar verildi. Gelen ekip ‘Sizin M1 belgesi almanız gerekiyor. K1 belgesi hiçbir işe yaramıyor’ dedi. M1 belgesi şu an 25 bin lira gibi bir ücrete tekabül ediyor ve bazı şartları var, karşılayamıyoruz.” diye aktardı.

‘Şubemizin kapatıldığı ve hepimizin işsiz olduğu haberi geldi’

Kesilen cezalar konusunda yönetimle görüştüklerini söyleyen Döner, yaşanan tartışmaları ve işten tasfiyelerini “Ekipler cezayı yazdıktan sonra yönetimle görüşmek istedik. Bir bölge müdür yardımcısı geldi. Durumu izah ederek ‘cezalar ödenecek mi’ diye sorduk. Ucu açık bir şekilde cevap verdi. Birkaç defa tekrarlandıktan sonra en son ‘ödemezsem ne olacak’ gibi bir tabir kullandı. Daha sonra bizi bölge müdürü aradı. Şubede toplandığımızda cezalarımızı ödeyeceklerini, çalışmamızı ve çok iyi bir zammın Şubat ayında geleceğini, en kötü ihtimalle yüzde 25’lik bir oranın duyumunu aldığını söyledi. Ayın üçüne kadar müsaade istedi. Ayın 31’inde akşam 4-5 gibi müdür yardımcıları gelerek yüzde 17’lik bir zam yapıldığını söylediler. Zaten bize bir sene zam yapmayacaklar bu şekilde giderse yakıtın yarın 20 lira olmayacağını bilemeyiz. Adetler düşük olacağı için kurtarmayacağını belirttik. ‘Bölge müdürlüğüne tekrar gidelim. Genel müdürlük ile görüşme sağlayalım’ dediler. Kabul ettik. Bir saat sonra şubemizin kapatıldığı ve hepimizin işsiz olduğu haberi geldi” diye açıkladı.

‘Yaptığımız eylemde çok ciddi bir kalabalığa ulaştık’

Döner, eylemlerini ve örgütlenme yöntemlerini “Bunun üzerine eylem yapmaya karar verdik. İlk başta biz başladık. Şubemiz 22 kişi civarıydı. Diğer şubelerde kimseyi tanımıyoruz aslında herkes farklı bölgeye baktığı için. Grup kurduk. Herkes tanıdığını ekleye ekleye Whatsapp grubunda 100 kişiye ulaştık. Bugün yaptığımız eylemde de çok ciddi bir kalabalığa ulaştık” diye konuştu.
Yorum yaz