MULTİMEDYA

Mardin köylerinde bağbozumu ile kışa hazırlık

Sonbahar ile birlikte köylerde kışa hazırlık telaşı başlıyor. Birçok bölgede bir gelenek haline gelen bağbozumu ile kış hazırlığı yapan köylüler, yoğun mesai harcayarak bağlardan üzüm topluyor. Toplanan üzüm eziliyor, elde edilen şire ile pekmez, pestil ve cevizli sucuk yapılıyor.
Sitede oku
Sonbahar mevsimi, köylüler için yoğun bir emek sürecinin başlangıcı oluyor. Ekim ayı ile birlikte köylerde başlayan telaş, günlerce sürerek kış için erzak depolanıyor. Bu hazırlıklardan biri de bağbozumu.
Yıllardan bu yana süregelen ve birçok bölgede kültür haline gelen bağbozumu, köylüler için yoğun bir emek sürecinin adı. Bu geleneği yaşatan kentlerden biri de Mardin.
Mardin’in köylerinde Ekim ayının ilk haftasında başlayan bağbozumu, köylerde ay sonuna kadar devam ediyor.
Neredeyse Mardin’in tüm köylerinde yapılan bağbozumu, hem kış için erzak hem de gelir kapısı oluyor.
1 / 10
Mardin’in Savur İlçesi’ne bağlı Yaylabaşı, Yeşilalan ve Pınardere gibi köylerde Ekim ayının ilk haftasında başlayan bağbozumu, neredeyse bir ay sürüyor.
2 / 10
Sabahın ilk ışıklarında uyanan köylüler, at ve eşeklerine yükledikleri bidonlarla bağın yolunu tutuyor.
3 / 10
Bu süreçte en büyük rolü kadınlar oynuyor.
4 / 10
Bağda üzüm toplayan kadınlar, üzüm ile doldurdukları kovaları, ezme işleminin yapıldığı yere götürüyor. Ezme işini de genellikle erkekler yapıyor.
5 / 10
Üzümün ezilmesinin ardından elde edilen şire, pekmez, pestil ve cevizli sucuk için büyük kazanlarda kaynatılıyor.
6 / 10
Pestil ve sucuklu ceviz için şirenin üzerine un katılıp kıvamına gelinceye kadar karıştırılıyor.
7 / 10
Kıvamına gelen karışıma bölgede ‘pelul’ adı veriliyor. Pelul adı verilen karışım özel olarak hazırlanan çarşafların üzerine ince bir tabaka şeklinde dağıtılıyor.
8 / 10
Çarşafa dağıtılan pelul kurutulmaya bırakılıyor, ardından çarşaftan kaldırılarak pestil elde ediliyor.
9 / 10
Ceviz içinin asılı olduğu ipler kazana birkaç kez bandırılarak kurutulup cevizli sucuk elde ediliyor.
10 / 10
Köylüler, elde ettikleri ürünlerin bir kısmını kış için kendine ayırırken, ihtiyaç fazlasını ise satıyor.
Yoğun mesai harcayarak bağlardan üzüm toplayan köylüler, üzüm suyu olarak tabir edilen şireden pekmez, pestil ve cevizli sucuk yapıyor.
Yorum yaz