00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
11:00
5 dk
HABERLER
12:00
5 dk
EN ÇOK OKUNAN 5 HABER
12:35
19 dk
HABERLER
13:00
5 dk
HAFTA SONU HALLERI
13:05
115 dk
HABERLER
15:00
5 dk
HABERLER
16:00
6 dk
HABERLER
17:00
5 dk
HABERLER
18:00
7 dk
HABERLER
11:00
6 dk
HABERLER
12:00
6 dk
TARİHTE BUGÜN
12:11
3 dk
EN ÇOK OKUNAN 5 HABER
12:29
19 dk
HABERLER
13:00
5 dk
HAFTA SONU HALLERI
Erdal Kaplanseren'le Hafta Sonu Halleri
13:06
114 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
15:00
1 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
16:00
1 dk
GÜNDEM DIŞI
Serhat Sarısözen'le Gündem Dışı
16:01
59 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
17:00
1 dk
GÜNDEM DIŞI
Serhat Sarısözen'le Gündem Dışı
17:01
59 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
18:00
1 dk
ÖZEL HABER
Sayıştay raporlarında kara delik: İlçe belediyelerinin beşte dördü yok
19:00
6 dk
TARİHTE BUGÜN
Yeni nesil sizlerin eseri olacaktır
20:30
3 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
Yılın Astronomi Fotoğrafçısı Yarışmasının finalistleri - Sputnik Türkiye, 1920
MULTİMEDYA
Politika, uluslararası ilişkiler, bilim, magazin, tarih, sanat gibi farklı alanlarda hazırlanan fotoğraf galerisi, video galerisi, infografik, hareketli grafik ve karikatürler.

Mardin köylerinde bağbozumu ile kışa hazırlık

Abone ol
Sonbahar ile birlikte köylerde kışa hazırlık telaşı başlıyor. Birçok bölgede bir gelenek haline gelen bağbozumu ile kış hazırlığı yapan köylüler, yoğun mesai harcayarak bağlardan üzüm topluyor. Toplanan üzüm eziliyor, elde edilen şire ile pekmez, pestil ve cevizli sucuk yapılıyor.
Sonbahar mevsimi, köylüler için yoğun bir emek sürecinin başlangıcı oluyor. Ekim ayı ile birlikte köylerde başlayan telaş, günlerce sürerek kış için erzak depolanıyor. Bu hazırlıklardan biri de bağbozumu.
Yıllardan bu yana süregelen ve birçok bölgede kültür haline gelen bağbozumu, köylüler için yoğun bir emek sürecinin adı. Bu geleneği yaşatan kentlerden biri de Mardin.
Mardin’in köylerinde Ekim ayının ilk haftasında başlayan bağbozumu, köylerde ay sonuna kadar devam ediyor.
Neredeyse Mardin’in tüm köylerinde yapılan bağbozumu, hem kış için erzak hem de gelir kapısı oluyor.
© Sputnik / Sertaç KayarMardin’in Savur İlçesi’ne bağlı Yaylabaşı, Yeşilalan ve Pınardere gibi köylerde Ekim ayının ilk haftasında başlayan bağbozumu, neredeyse bir ay sürüyor.
Mardin köylerinde bağbozumu ile kışa hazırlık - Sputnik Türkiye
1/10
Mardin’in Savur İlçesi’ne bağlı Yaylabaşı, Yeşilalan ve Pınardere gibi köylerde Ekim ayının ilk haftasında başlayan bağbozumu, neredeyse bir ay sürüyor.
© Sputnik / Sertaç KayarSabahın ilk ışıklarında uyanan köylüler, at ve eşeklerine yükledikleri bidonlarla bağın yolunu tutuyor.
Mardin köylerinde bağbozumu ile kışa hazırlık - Sputnik Türkiye
2/10
Sabahın ilk ışıklarında uyanan köylüler, at ve eşeklerine yükledikleri bidonlarla bağın yolunu tutuyor.
© SputnikBu süreçte en büyük rolü kadınlar oynuyor.
Mardin köylerinde bağbozumu ile kışa hazırlık - Sputnik Türkiye
3/10
Bu süreçte en büyük rolü kadınlar oynuyor.
© SputnikBağda üzüm toplayan kadınlar, üzüm ile doldurdukları kovaları, ezme işleminin yapıldığı yere götürüyor. Ezme işini de genellikle erkekler yapıyor.
Mardin köylerinde bağbozumu ile kışa hazırlık - Sputnik Türkiye
4/10
Bağda üzüm toplayan kadınlar, üzüm ile doldurdukları kovaları, ezme işleminin yapıldığı yere götürüyor. Ezme işini de genellikle erkekler yapıyor.
© Sputnik / Sertaç KayarÜzümün ezilmesinin ardından elde edilen şire, pekmez, pestil ve cevizli sucuk için büyük kazanlarda kaynatılıyor.
Mardin köylerinde bağbozumu ile kışa hazırlık - Sputnik Türkiye
5/10
Üzümün ezilmesinin ardından elde edilen şire, pekmez, pestil ve cevizli sucuk için büyük kazanlarda kaynatılıyor.
© Sputnik / Sertaç KayarPestil ve sucuklu ceviz için şirenin üzerine un katılıp kıvamına gelinceye kadar karıştırılıyor.
Mardin köylerinde bağbozumu ile kışa hazırlık - Sputnik Türkiye
6/10
Pestil ve sucuklu ceviz için şirenin üzerine un katılıp kıvamına gelinceye kadar karıştırılıyor.
© Sputnik / Sertaç KayarKıvamına gelen karışıma bölgede ‘pelul’ adı veriliyor. Pelul adı verilen karışım özel olarak hazırlanan çarşafların üzerine ince bir tabaka şeklinde dağıtılıyor.
Mardin köylerinde bağbozumu ile kışa hazırlık - Sputnik Türkiye
7/10
Kıvamına gelen karışıma bölgede ‘pelul’ adı veriliyor. Pelul adı verilen karışım özel olarak hazırlanan çarşafların üzerine ince bir tabaka şeklinde dağıtılıyor.
© Sputnik / Sertaç KayarÇarşafa dağıtılan pelul kurutulmaya bırakılıyor, ardından çarşaftan kaldırılarak pestil elde ediliyor.
Mardin köylerinde bağbozumu ile kışa hazırlık - Sputnik Türkiye
8/10
Çarşafa dağıtılan pelul kurutulmaya bırakılıyor, ardından çarşaftan kaldırılarak pestil elde ediliyor.
© Sputnik / Sertaç KayarCeviz içinin asılı olduğu ipler kazana birkaç kez bandırılarak kurutulup cevizli sucuk elde ediliyor.
Mardin köylerinde bağbozumu ile kışa hazırlık - Sputnik Türkiye
9/10
Ceviz içinin asılı olduğu ipler kazana birkaç kez bandırılarak kurutulup cevizli sucuk elde ediliyor.
© Sputnik / Sertaç KayarKöylüler, elde ettikleri ürünlerin bir kısmını kış için kendine ayırırken, ihtiyaç fazlasını ise satıyor.
Mardin köylerinde bağbozumu ile kışa hazırlık - Sputnik Türkiye
10/10
Köylüler, elde ettikleri ürünlerin bir kısmını kış için kendine ayırırken, ihtiyaç fazlasını ise satıyor.
Yoğun mesai harcayarak bağlardan üzüm toplayan köylüler, üzüm suyu olarak tabir edilen şireden pekmez, pestil ve cevizli sucuk yapıyor.
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала