AB ile yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği aşının AB ülkelerine tedarikinde ciddi miktarda kesinti yapacağını açıklayan ilaç firmaları arasındaki gerilim sürerken Brüksel, AstraZeneca ile imzaladığı anlaşmayı yayımladı.
Avrupa Komisyonu, firmayla istişareler sonrası anlaşma metnini paylaşsa da aşının fiyatına dair kısımlar yayınlanan bölümden çıkarıldı. AB Sözcüsü Eric Mamer, sözleşme metninin paylaşılmasının, firmanın gereklilikleri yerine getirmesini ve aşı tedariki gecikmelerinin önüne geçmesini umduklarını söyledi.
AB ile AstraZeneca arasında patlak veren tedarik ihtilafı henüz çözülemedi. AstraZeneca ile Oxford Üniversitesi'nin geliştirdiği Kovid-19 aşısının bu hafta beklenen AB onayı sonrasında AB ülkelerine dağıtımının başlaması bekleniyordu.
AB, İngiliz-İsveç şirketi AstraZeneca'nın eksik teslimatına tepki göstererek yükümlülüklerine uymasını istiyor. Şirket ise tedarik konusunda sözleşmede 'en üst seviyede çaba gösterilmesi' yönünde bir madde bulunduğunu ve tedarik için en üst çabayı gösterdiğini savunuyor.
AstraZeneca ile AB arasında 400 milyon doz aşı için sözleşme geçen yaz imzalanmıştı. Aşının geliştirme sürecini hızlandırmak amacıyla AB'nin 336 milyon euro ön finansman sağladığı açıklanmıştı.
Independent: AB, İngiltere'ye aşı ihracatını durdurabilir
Öte yandan AB'nin, AstraZeneca aşısının tedariki konusunda verdiği taahhütleri yerine getirmeyen İngiltere'ye aşı ihracatını bloke etmek için tüm yasal yollara başvurabileceği belirtildi. Independent'in ele geçirdiği Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel imzalı mektuba göre Brüksel, AB ülkelerindeki nüfus için etkili aşı üretimini ve tedarikini sağlamaya dönük acil önlemler üzerinde çalışıyor.
Michel, "Bu, AB'ye ve üye ülkelere uygun acil önlemleri uygulayarak etkili aşı üretimi ve nüfusumuz için tedariki sağlamaya dönük yasal yollar sunacak" dedi. Michel, bu öneriyi Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e de sunduğunu ve bu durumu çok yakın zamanda istişare edebileceklerini ifade etti.
AstraZeneca'yla diyalog ve müzakere yoluyla çözüm bulma çabalarının sürdürüleceğini de kaydeden Michel, tatmin edici bir çözüm bulunamaması halinde tüm yasal yolları ve anlaşmalar kapsamındaki zorunlu tedbirleri uygulamaları gerektiğine inandığının altını çizdi.
Çinli Sinopharm'ın aşısını onaylayan ilk AB ülkesi Macaristan
Bu arada Macaristan, Çinli Sinopharm şirketinin geliştirdiği Kovid-19 aşısını onaylayan ilk AB ülkesi oldu. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Cecilia Muller, onayın yetkili kurum tarafından bugün verildiğini duyurdu.
Macaristan aynı zamanda Rusya'nın Sputnik V aşısını tescil eden ilk AB ülkesi de olmuştu.