DÜNYA

Güney Kore: Kuzey Kore, irtibat bürosunu havaya uçurdu

Kuzey Kore, yeniden 'düşman kardeşliğe' terfi ettirdiği Güney Kore ile çıkan broşür krizinde, iletişimi kesmekle kalmayıp irtibat bürosunu da yerle bir etti. Sınırdan broşür atılmasıyla başlayan krizi böyle bir adımla tırmandıran Kuzey Kore'nin suni gündem yaratmaya çalışıyor olabileceği düşünülüyor.
Sitede oku

Güney Kore'deki aktivistlerin Kuzey Kore tarafına karşıt broşürler yollamasıyla başlayan ve Kuzey'in askeri harekat ihtimalini dahi masaya koyduğu krizde kuzey tarafının kızgınlığı yatışacak gibi durmuyor.

Yarımadada 2018'de iki ülke liderinin bir araya gelmesiyle başlayan barış havasını yok etmesinden korkulan krizde gerilim yükselirken, bu sabah Kuzey Kore'nin Güney sınırına yakın Kaesong şehrinden patlama sesleri yükseldi. 

Ardından askeri bir kaynak, Kuzey Kore'nin Güney Kore ile olan iletişim ofisini havaya uçurmuş olabileceğini söyledi.

Nitekim Güney Kore Birleşme Bakanlığı'ndan yapılan tek cümlelik açıklamada da "Kuzey Kore, (yerel saatle) 14.49'da Kaesong irtibat bürosunu havaya uçurdu" ifadesi kullanıldı. Söz konusu binada 31 Ocak'tan bu yana Güney Kore askeri bulunmuyordu.

Kuzey Kore: Ayaktakımı ve destekçileri bedelini ödeyecek

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA'nın geçtiği haberde de irtibat bürosunun 'muazzam bir patlama sonucu' yerle bir olduğu duyuruldu. Haberde bu hareketin gerekçesi olarak ise 'öfkeli Kuzey Kore halkının, ayaktakımı ve onlara yardım ve yataklık edenleri suçlarının bedelini ödemek zorunda bırakmaya kararlı olması' gösterildi. 'Ayaktakımı' ifadesiyle Kuzey Kore'den güneye kaçan ve sınırdan Pyongyang karşıtı broşürler yollayanların kast edildiği sanılıyor.

Güney Kore: Sert biçimde uyarıyoruz

Güney Kore Devlet Başkanlığı Ulusal Güvenlik Ofisi Direktör Yardımcısı Kim You-geun da Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısının ardından basın açıklaması yaptı. Kim, "Hükümet, Kuzey Kore'nin Koreler arası bir irtibat bürosu binasını patlatmasını üzüntüyle karşılıyor. Kuzey Kore'yi, durumu daha da kötüye götürecek bir harekette bulunması durumunda buna güçlü bir karşılık vereceğimiz konusunda sert biçimde uyarıyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD: Yakın koordinasyon içindeyiz

ABD'den de "Müttefikimiz Güney Kore ile yakın koordinasyon içindeyiz" açıklaması geldi.

Kız kardeş Kim'i güçlü gösterme çabası mı?

Uzmanlar Kuzey Kore'nin suni kriz yaratma çabası içinde olabileceğini söylüyor. Ülkenin iç durumunun iyi olmadığı için böyle krizle üstünün örtülmeye çalışıldığını, bu tür adımlarla Güney Kore'ye taviz verdirilmek istendiğini ya da lider Kim Jong-un'un yerine geçeceği söylenen Kim Yo-jong'u daha ön plana çıkarma çabaları olduğuna dair yorumlar yapılıyor.

Kuzey Kore karşıtı bildiriler Kim'in kız kardeşini kızdırdı: Güney Kore ağır bedel öder
Öyle ki Kuzey tarafının sert açıklamaları kız kardeş Kim Yo-jong'un 4 Haziran'daki seslenişiyle başlamıştı. Güney Kore'deki aktivistlerin Kuzey Kore'ye broşür göndermesiyle çıkan gerilim üzerine Kim Yo-jong, "Güney Koreli yetkililer, birtakım mazeretler sunarken bu durumun devam etmesine izin vermeyi sürdürürse ağır bir bedel ödemek zorunda kalacaktır" ifadesini kullanmıştı.

Pyongyang da 9 Haziran'da, Güney Kore ile tüm sınır ötesi iletişim hatlarını keseceğini duyurmuştu.

Kuzey Kore, Güney ile iletişim kanallarını kesiyor
Güney Kore Birleşme Bakanlığı, bunun üzerine 10 Haziran'da, sınırdan Kuzey Kore'ye broşür balonları gönderen Özgür Kuzey Kore Savaşçıları ve Keunsaem grupları hakkında polise şikayette bulunacağını açıklamıştı.

Diğer taraftan Kim Yo-jong, önceki gün, ordunun, Güney Kore'ye karşı 'gerekli adımları atması ve planlaması' için görevlendirildiğini belirterek Seul yönetimini askeri harekat ile tehdit etmişti.

Kuzey Kore liderinin kız kardeşinden Güney Kore’ye 'askeri harekat' tehdidi
Bugün de Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı'nın (KCNA) haberine göre, Kuzey Kore ordusu yaptığı açıklamada, Güney Kore'yi Askerden Arındırılmış Bölge'ye (DMZ) asker göndermekle tehdit etti.

Koreler arası yakınlaşma adımları sil baştan

Güney Kore'de, Kuzey sınırında balonla broşür atma, yıllardır aktivistlerin başvurduğu bir yöntem. Kuzey Kore, bu eylemi kendisine yönelik bir saldırı olarak değerlendiriyor.

Güney Kore lideri, binlerce Kuzey Koreliye seslendi: 70 yıllık husumeti bitirelim
Güney Kore Devlet Başkanı Moon ve Kuzey Kore lideri Kim, Nisan 2018'de iki ülke sınırındaki Panmunjom ateşkes köyünde bir araya gelmişti. Zirve sonunda yayımlanan ortak açıklamada, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması ve mevcut ateşkesin kalıcı barış anlaşmasına dönüştürülmesi için görüşmelere başlama konusunda anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu.

Moon ve Kim, bu tarihi zirvenin ardından Mayıs 2018'te de bir araya gelmiş ve ülkeleri arasındaki barış sürecini ele almıştı.

İki lider, Eylül 2018'de Pyongyang'da bir araya gelmiş, gerilimi düşürme konusunda anlaşmaya varmıştı. Pyongyang'daki görüşmede iki ülke arasında barış için ortak çabalarını sürdürme sözü veren Moon ve Kim ortak bildiri yayımlamıştı.

 

Yorum yaz