ABD'nin Arizona eyaletinde yer alan ve NASA tarafından finanse edilen Catalina Sky Survey araştırmacıları, 15 Şubat gecesi Dünya’nın yerçekimine yakalanan, bir araç boyutunda olan ikinci bir asteroid keşfetti.
‘2020 CD3’ adı verilen uydunun 1.9 ila 3.5 metre çapında olduğu ve Dünya’nın etrafını 47 günde tamamladığı belirtildi.
Teddy Pruyne ile birlikte bu keşfe imza atan gökbilimci Kacper Wierzchos, “Büyük haber: Dünya’ya geçici olarak yakalanmış yeni bir nesnesi, muhtemel mini Ay’ımız var” dedi.
Wierzchos, nesnenin C-tipi bir asteroid yani organik karbon molekülleri, su ve amino asit açısından zengin olduğunu düşündüklerini söyledi.
Zaman içerisinde Dünya'dan uzaklaşabilir
‘Mini Ay’ın rotasını inceleyen araştırmacılar, yaklaşık üç yıl önce Dünya’nın yörüngesine girdiğini düşünüyor.
Smithsonian Astrofizik Gözlemevi’ne bağlı Küçük Gezegen Merkezi uzmanları, asteroidin uzayda var olduğu bilinen ‘yapay bir nesneyle bağlantısı olmadığını’ vurguladı. Uzmanlar, “Yörünge entegrasyonları, bu gök cisminin geçici olarak Dünya’ya bağlandığını gösteriyor” dedi.
‘İkinci Ay’, bu nedenle sabit bir yörüngeye sahip değil ve zaman içerisinde Dünya'dan uzaklaşabilir.
Elon Musk: Benim değil
Gelişme bilim dünyasını heyecanlandırmanın yanı sıra teknoloji girişimcisi Elon Musk’ın da ilgisini çekti.
SpaceX roketi ile uzaya gönderilen ve şu anda Güneş’in yörüngesinde bulunduğu belirtilen Tesla Roadster’ı ima eden Musk, Twitter’dan “Benim değil” mesajını paylaştı.
Dünya’nın yörüngesine giren ikinci asteroid
Bilim dünyası için bu oldukça büyük bir gelişme sayılıyor. Çünkü ‘2020 CD3’, Dünya’nın yörüngesine girdiği bilinen ikinci asteroid sayılıyor.
Daha önce de 2006’da yine Catalina Sky Survey araştırmacıları tarafından bir uydu keşfedilmişti. ‘2006 RH120’ adı verilen bu uydu 18 ay boyunca Dünya’nın etrafında dönmüştü.