Mansouri, fırlatmadan önce, “Bugün ülkemin hayallerini ve amaçlarını tamamen farklı bir boyuta taşıyorum. Allah bana bu görevde başarı nasip etsin” dedi.
Uzay aracının altı saatlik bir yolculuğun ardından bu sabaha karşı Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) vardığı belirtildi. Uzay aracının yörüngeye yaklaşıp UUİ’yle kenetlendiği anların görüntüleri eş zamanlı olarak yayınlandı.
UUİ’ye getirilen astronotları Rus kozmonotlar Aleksey Ovçinin, Aleksandr Skvortsov, ABD’li astronotlar Christina Koch, Nick Hague, Andrew Morgan ve Avrupa Uzay Ajansı’ndan (ESA) astronot Luca Parmitano karşıladı. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Twitter hesabından ekibin istasyona giriş anına dair video paylaştı.
İLKLER YAŞANDI: MÜRETTEBAT SAYISI İLK KEZ 9'A ULAŞTI
Uzay aracındaki mürettebat UUİ’ye giriş yaptıktan sonra, üsteki mürettebat sayısı 2015’ten beri ilk kez dokuza ulaştı.
BAE'nin ilk astronotu Hazza El Mansouri’nin UUİ yolculuğu ülkesinde de merakla takip edildi. Dubai’de toplanan ve ellerinde BAE bayrakları taşıyan kalabalık Mansouri’nin UUİ’ye varmasını alkışlarla kutladı. Mansouri, ‘ulusal kahraman’ gibi anıldı. Dünyanın en yüksek gökdeleni kabul edilen Burç Halife’ye de Mansouri’nin resmi yansıtıldı.
Mansouri, diğer arkadaşlarıyla bilimsel deneyler, BAE’li çocukların önerdiği deneyler ve ESA ve Japonya Uzay Araştırma Ajansı ile birlikte bazı ortak eğitim çalışmaları yapacak.
Uzayda sekiz gün geçirecek olan Mansouri, UUİ’deki ilk BAE’li ve Arap astronot, ancak ilk Müslüman değil.
Eski savaş pilotu olan Hazza El Mansouri, 4 bin aday arasından bu önemli görev için seçilmişti.
Müslüman astronot son olarak Uluslararası Uzay İstasyonu’nda nasıl ibadet edeceğine dair tartışmalar gündeme gelmiş, bu konuda BAE İslam otoriteleri özel bir rehber hazırlamıştı.