Ağır silahların satışını kısıtlamak ve silah almak isteyenler için geçmiş taraması yapmak gibi basit yöntemlere başvurmak yerine insanları katliam işlemelerini önlemek için akıl hastanelerine kapatmaktan söz eden Trump, silaha saldırıların failleri için "Bu insanları akıl hastası. Bence yeniden akıl hastaneleri inşa etmeye başlamamız lazım" dedi.
'AKIL SAĞLIĞI LAFINI HATIRLAYALIM'
"Silah durumuna bir bütün olarak bakıyoruz. İnsanların akıl sağlığı terimini hatırlamasını istiyorum. Bu insanlar akıl hastası. Ve kimse bunun hakkında konuşmuyor. Bence kurumları tekrar inşa etmeye başlamak zorundayız."
1960 ve 70'lerde akıl sağlığı kurumlarının kapatıldığından söz eden ABD Başkanı, "İnsanların sokağa çıkmalarına izin verildi. Bu ülkemiz için korkunç bir şeydi" diyerek ekledi:
'SOKAĞA SALMAYALIM, KAPATALIM'
"Kurumları açmak zorundayız, bu insanların kapatılması lazım, sokaklarda olmalarına izin veremeyiz."
Trump bu ay aynı haftasonunda El Paso'da 22 kişinin ve Dayton'da 9 kişinin öldürülmesinin ardından da "Tetiği çeken silah değili akıl hastalığı ve nefret" demişti.
'AKIL SAĞLIĞI SORUNLARI OLAN GENELDE ŞİDDETE EĞİLİMLİ DEĞİL'
Araştırmalar, ateşli silahlarla katlim yapanların ağır zihinsel sorunları olmadığını gösteriyor. Uzmanlar, akıl sağlığı sorunları olan kişilerin çoğunun şiddete eğilimli olmadığı, bilakis şiddet görmüş kurbanlar olduğunun altını çiziyor.
Hastalık Koruma ve Önleme Merkezi'nin verilerine göre ABD'de 2001-2010 arasında silahdan kaynaklanan 120 bin öldürme vakasının yüzde 5'inden azının zihinsel rahatsızlık teşhisi konmuş kişiler tarafından işlendi.
'ZORLA TEDAVİ EDEMEZSİNİZ'
Uzmanlar, akıl hastanesine kapamak bir yana zihinsel tedaviye almanın bile silah şiddetine çözüm olmayacağı görüşünde.
Amerikan Psikanalitik Derneği'nin eski başkanlarından Prudence Gourguechon, daha önceki silahlı saldırılarla ilgili değerlendirmesinde "İnsanları tedaviye zorlayamazsınız, tedaviye alsanız illa başarılı olacağınızın garantisi yok ve kesinlikle kimseyi ilelebet kapatamazsınız" demişti.