DÜNYA

Bosna Savaşı'nın 86 kurbanı daha yıllar sonra toprağa verildi

Bosna'daki savaştan yıllar sonra toplu mezarlarda cansız bedenlerine ulaşılan ve kimlik tespiti yapılan kurbanlar, Prijedor'daki Vedro Polje Stadı'nda düzenlenen toplu cenaze töreninin ardından kendi köylerindeki mezarlıklara defnedildi.
Sitede oku

Hollanda, Srebrenitsa katliamında kısmen suçlu: 'Boşnakların yaşama şansı düşüktü' denildi, sorumluluk payı düşürüldü
1992-1995 yılları arasında devam eden Bosna savaşında, ülkenin kuzeyindeki Prijedor şehri ve civarında Sırplar tarafından katledilen 86 kurban, düzenlenen toplu cenaze töreninin ardından toprağa verildi.

Cansız bedenlerine, savaştan yıllar sonra toplu mezarlarda ulaşılan ve kimlik tespiti yapılan kurbanlar, Prijedor'daki Vedro Polje Stadı'nda düzenlenen toplu cenaze töreninin ardından kendi köylerindeki mezarlıklara defnedildi.

EN GENCİ 19 YAŞINDAYDI

Defnedilen kurbanların birçoğunun cansız bedenine Koricani kayalıklarında bulunan toplu mezarda ulaşıldı. 86 kişinin en genci öldürüldüğünde 19 yaşında olan Samir Garibovic, Emin Djonlagic ve Suad Klajic, en yaşlısı ise öldürüldüğünde 61 yaşında olan Becir Besic idi.

NELER YAŞANDI?

Karadziç'in temyiz mahkemesi sonuçlandı: Müebbet hapis cezası verildi
Bosna'daki savaşın yeni başladığı Mart 1992'de eski Yugoslavya'daki Devlet Güvenlik Teşkilatının (UDBA) başına getirilen Sırp kökenli Simo Drljaca, Prijedor'daki 13 polis karakolunda görev yapan bin 775 Sırp'ı bir ay içinde silahlandırdı.

Sırp birlikleri, 29 Nisan gecesi o dönemde nüfusunun çoğunluğu Boşnak olan Prijedor şehrini ele geçirdi. Ağır silahlara sahip Sırp birlikleri, 23 Mayıs 1992'de Prijedor civarındaki köylere saldırdı. Prijedor ve civarındaki katliamda 102'si çocuk 3 bin 176 sivil hayatını kaybetti.

BEYAZ KURDELEYLE AYIRDILAR

'BM destek verseydi Srebrenitsa katliamı önlenebilirdi'
Sırplar, 31 Mayıs 1992'de yerel radyolar üzerinden yapılan duyuruyla "Sırp olmayanların evlerinin pencerelerine beyaz çarşaf asmaları, sokağa çıkarken kollarına beyaz kurdele bağlamaları" talimatı verdi. Sırpların talimatlarını yerine getirmek zorunda kalan Sırp olmayan siviller, bu yöntemle tespit edildi. Tespit edilenler, esir kamplarına götürülerek katliamlara, işkencelere ve tecavüzlere maruz kaldı.

Prijedorlu yaklaşık 30 bin sivil, o dönemde Omarska, Keraterm, Kozarac, Trnopolje ve Manjaca'daki toplama kamplarına götürüldü. On binlerce kişi ise doğdukları topraklardan sürgün edildi.

Yorum yaz