DÜNYA

Almanya Dışişleri Bakanı: Nükleer silahsızlanma anlaşmaları krizde, dünya barışı tehlikede

ABD'nin çekildiği nükleer anlaşmayı kurtarma umuduyla gerçekleştirdiği Tahran ziyaretinde somut ilerleme sağlayamayan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, nükleer silahsızlanma çabalarının krize girdiğini, bunun dünya barışı için tehlike oluşturduğunu söyledi.
Sitede oku

İran yarın ilk kez Japonya'dan bir başbakanı ağırlayacak
Nükleer silah sahibi olmayan 16 ülkenin dışişleri bakanlarının Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nın (NPT) akıbetini görüşmek üzere İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlediği toplantıya katılan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, öncesinde uyarılarda bulundu.

'NÜKLEER GÜÇLER BÖYLE YAPARSA'

Nükleer silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasını önleme konusunda gösterilen çabaların krize girdiğini söyleyen Maas “Bu dünya barışı için bir tehlike. Bu olumsuz eğilime karşı koymamız gerekiyor" dedi.

Makaleleri ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesine gerekçe olarak sunulan 'İranlı muhalif yazar' hesabı sahte çıktı
Nükleer silaha sahip ülkelerin silahsızlanma konusundaki sorumluluklarını yerine getirmek için çaba göstermeleri gerektiğine işaret eden Maas, “Aynı zamanda başka ülkelerin nükleer silahlara sahip olmasını engellememiz gerekiyor” diye ekledi.

RUHANİ İLE DE GÖRÜŞTÜ

İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştüğü Tahran'dan dönüşünde ARD kanalına konuşan Maas, şunları söyledi:

Ruhani: AB ülkeleri nükleer anlaşmadaki taahhütlerine uymalı

“Bütün taraflar yükümlülüklerini yerine getirirse, nükleer anlaşmanın bir geleceği olabilir. Tahran’daki temaslarımda Almanya ve Avrupa Birliği’nin (AB) anlaşmanın arkasında olduğunu vurguladım."

INSTEX NE ZAMAN İŞLEYECEK?

"ABD'nin yaptırımlarını bertaraf ederek İran ile ticaret yapmak amacıyla Almanya, Fransa ve İngiltere'nin kurduğu 'Ticaret Borsalarını Destekleme Aracı' (Instrument in Support of Trade Exchanges), yani kısaca INSTEX adlı ödeme mekanizmasının bir an önce hayata geçirmeye çalıştığını belirttim" diye ekleyen Maas, INSTEX'in ilk işleminin yakın gelecekte yapılmasını umduklarını dile getirdi.

'İran’ın uranyum üretiminde artış oldu'
'YAKINDA YAPILMASI ÇOK MUHTEMEL'

İran-AB ticaretine özel INSTEX isimli mali mekanizmanın uygulanmasının desteklendiğine işaret eden Alman Dışişleri Bakanı, "Son aşamaların tamamlanmasıyla INSTEX'in ilk işleminin yakında yapılması çok muhtemel" dedi.

Tansiyonun düşmesi için ilk adım olarak İran'ın nükleer anlaşmada belirlenen seviyeden daha fazla uranyum zenginleştirmemesini umduklarının altını çizdi.

Yorum yaz