DÜNYA

Yeni Zelanda Başbakanı: ABD neden silahlara sıkı denetim yasası çıkarmıyor, anlaşılır gibi değil

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki cami katliamlarının 51 can almasının ardından jet hızıyla askeri tipteki yarı otomatik silahları yasaklayan Başbakan Jacinda Ardern, neredeyse gün aşırı ateşli silahlarla katliam düzenlenen ABD'de daha sıkı silah kontrolü yasalarının neden çıkarılmadığını anlayamadığını söyledi. 
Sitede oku

Yeni Zelanda lafta bırakmadı: Saldırılardan sadece altı gün sonra silah yasaları değişti
Yarın başlayacak internet üzerinden yayılan aşırılıkçılıkla mücadele zirvesi öncesi CNN'den Christiane Amanpour'un sorularını yanıtlayan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, başka ülkelerin Yeni Zelanda'dan ne gibi dersler alabileceği sorusu üzerine şunları söyledi:

"Yeni Zelanda'da silahların pratik bir işlevi vardır, ama bu, askeri tipte yarı otomatik silahlara ve saldırı tüfeklerine erişim ihtiyacında olduğunuz anlamına gelmez. Avustralya bir katliam yaşadı ve yasalarını değiştirdi. Yeni Zelanda da aynı tecrübeyi yaşadı ve yasalarını değiştirdi. Dürüst olmak gerekirse ABD'yi anlamıyorum." 

Yeni Zelanda cami katliamı sonrası sosyal medya şirketleri hedefte: Videonun yayınlanması neden engellenemedi?
Yeni Zelanda Başbakanı, 15 Mart'ta Christchurch'te Müslümanları hedef alan 'terör' saldırısından birkaç gün sonra askeri tipteki yarı otomatik silahlar, saldırı tüfekleri ve mermi kapasitesi yükseltilen şarşörlere yasak çıkartırmıştı. Devletin bunları geri almasının hükümete  bedeli 300 milyon Yeni Zelanda doları. 

Ardern, dünyanın en büyük internet platformlarına da aşırılıkçı içerikleri kaldırmaları çağrısı yaptı.

Christchurch saldırganı katliamı işlerken eşzamanlı olarak Facebook, YouTube ve Twitter'dan videolu canlı yayın yapmıştı, üstelik bu videolar bazı platformlardan uzun süre kaldırılmamıştı. 

Yeni Zelanda'da katliamın yası tutuluyor: Avustralya'da milliyetçi parti, para karşılığı silah yasalarını gevşetme pazarlığı yapıyor
Yeni Zelanda Başbakanı, o zaman teknoloji devlerinin şiddet içeriğinin yayılmasını önlemek için yapabilecekleri çok şey varken yerine getirmediklerine dikkat çekti.

Yarın Ardern ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un organize ettiği, Paris'in evsahipliğindeki zirveye katılacak dünya siyasileri ve teknoloji yöneticileri, terör eylemlerinde sosyal medyanın kullanılmasını engellemeye yönelik  'Christchurch Çağrısı' adında bir bildiri yayımlayacak.

CNN'e zirvenin bu alanda düzenleme çıkarmak için değil de şirketleri müzakere masasına getirmek için düzenlendiğini anlatan Yeni Zelanda Başbakanı, Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'in bu eylem çağrısına Facebook'un desteğini açıkladını aktardı. 

Yusuf İslam'dan Yeni Zelanda Başbakanı'na: Benim kahramanım

"Bu saldırı canlı yayımlanıp viral hale gelmesi için özel olarak tasarlanmıştı. Buna küresel bir çözümle yanıt vermemiz gerekir, o yüzden derhal uluslararası muhataplarımızla temasa geçtik" diyen solcu kadın lider, şiddete başvuran aşırılıkçılığa odaklanacak zirvenin bildirisinde verilecek sözlerin, ifade özgürlüğünü kısıtlamamasına özen gösterileceğini sözlerine ekledi.  

Facebook, Christchurch katliamının ilk 24 saatinde 1.5 milyon saldırı videosunu kaldırmış, 1.2 milyonunun yeniden yüklenmesini engellemişti. 

Yorum yaz